Bundeswehr herdenkt aanslag op Hitler
Nieuws

Achtergrond - 20 juli 2007

(20 juli 2007) Het Duitse leger herdenkt vandaag de mislukte aanslag op Hitler, gepleegd door officieren van de Wehrmacht op 20 juli 1944. In tegenstelling tot eerdere jaren verwacht de politie weinig protesten tijdens de plechtigheid.

Traditiegetrouw leggen op 20 juli zo’n vierhonderd nieuwe Bundeswehr-rekruten in het Berlijnse Bendlerblock hun eed af tijdens een openbare, jaarlijkse ceremonie. In het Bendlerblock werden op die dag, nu 63 jaar geleden, de samenzweerders tegen Hitler onder leiding van Claus Graf Schenk von Stauffenberg geëxecuteerd. De erfenis van Stauffenberg is een belangrijk onderdeel van de identiteit van het huidige Duitse leger.

Als spreker treedt oud-kanselier Helmut Kohl (CDU) op, een uitzondering op de regel dat tijdens de plechtigheid buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders een toespraak houden.

De herdenking is elk jaar doelwit van linkse activisten die de ceremonie willen verstoren. Ook nu hebben verschillende actiegroepen demonstraties aangekondigd. Zo organiseert de ‘Berliner Anti-Nato-Gruppe’ met 250 man een protestmars van het Bendlerblock naar het naburige Potsdamer Platz, onder het motto Militärische Rituale Verhindern.

Toch toont de Berlijnse politie zich niet overmatig bezorgd om de aangekondigde protesten. De politie zet zeshonderd agenten in om de plechtigheid te bewaken, een bescheiden aantal vergeleken bij de ruim tweeduizend politiemensen die eind jaren negentig in actie kwamen. Desondanks slaagden demonstranten er in 1999 en 2001 in om met minutieus geplande stunts de herdenking te verstoren.

Zo gaven twee vrouwen zich uit voor dochters van toenmalig minister van Defensie Rudolf Scharping (SPD) en wisten met een limousine het terrein op te rijden, waar ze met de autoclaxon uiting gaven aan hun ongenoegen. Bij een ander geslaagd protest hadden demonstranten bij familieleden van Bundeswehr-rekruten toegangsbewijzen geregeld. Twintig naakte mannen renden tijdens de plechtigheid het appelplein op. Vorig jaar bleven acties uit.

Vandaag beginnen in Berlijn ook de opnames van de nieuwe film over Stauffenberg, met Hollywoodster Tom Cruise in de hoofdrol. Het ministerie van Defensie verdedigde gisteren haar weigering filmopnames toe te staan in het Bendlerblock. Volgens een woordvoerder zijn opnames niet gepast op de plek waar Stauffenberg enkele uren na de mislukte aanslag werd geëxecuteerd. Dat de Duitse regisseur Jo Baier daar voor zijn tv-film ‘Stauffenberg’ in 2003 wel mocht filmen, was achteraf “een vergissing” gebleken. Met Cruise's lidmaatschap van de omstreden Scientology-kerk heeft de beslissing niets te maken, beklemtoonde het ministerie.

Het Duitse ministerie van Defensie is de eigenaar van het historische gebouwencomplex, waarin naast een monument voor Stauffenberg een uitgebreide tentoonstelling over het Duitse verzet tegen Hitler is gevestigd, de Gedenkstätte Deutscher Widerstand.

Berliner Zeitung
Wo Tom Cruise nicht drehen darf, werden Rekruten vereidigt

Website Gedenkstätte Deutscher Widerstand

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger