Deelstaten willen 8 mei als bevrijdingsdag vieren
Achtergrond - 7 mei 2015Duitsland herdenkt op 8 mei het einde van de Tweede Wereldoorlog. In 1945 capituleerde op die dag de Wehrmacht. Politici in de deelstaten Berlijn en Thüringen willen de dag als bevrijding van het nationaal-socialisme vieren. Dat ligt in Duitsland gevoelig.
Het is vrijdag 30 jaar geleden dat oud-president Richard von Weizsäcker tijdens zijn beroemd geworden rede in de Bondsdag voor het eerst uitsprak dat 8 mei ook voor Duitsland een dag van bevrijding is. Het maakte diepe indruk. Voor veel van Von Weizsäckers land- en tijdgenoten betekende 8 mei 1945 capitulatie, verlies en nederlaag. Dat benoemde de president ook. De 8e mei is voor Duitsers daarom ook geen dag om feest te vieren, zei hij. (Lees de rede in het Duits)
Nu, 30 jaar later, discussieren de deelstaatparlementen van Berlijn en Thüringen over de vraag of 8 mei niet toch een officiële herdenkingsdag moet worden waarop de bevrijding van het nationaal-socialisme wordt gevierd. In Mecklenburg-Voorpommeren wordt 8 mei al sinds 2002 als officiële dag van bevrijding gevierd, in Brandenburg is op 30 april besloten dat voortaan te doen.
'Bevrijding van het nationaal-socialisme'
In Berlijn hebben Die Linke en de Piratenpartei een voorstel ingediend om de dag van de capitulatie voortaan te vieren als “dag van de bevrijding van het nationaal-socialisme”. Ook burgemeester Michael Müller, zijn partij de SPD en die Die Grünen in de hoofdstad zijn daarvoor.
Maar de CDU is tegen, bleek vanmiddag. De partij vindt de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Auschwitz op 27 januari en de talrijke gedenkplaatsen in de hoofdstad voldoende, schrijft Die Welt. Ook waren na de bevrijding niet alle mensen in Duitsland vrij, aldus CDU-politicus Andreas Gram. Hij wil de nazi-dictatuur niet met die van de DDR vergelijken, zei hij, “maar feit blijft dat alle mensen in Duitsland pas in 1989 met de val van de Muur vrij waren”. De discussie wordt de komende tijd verder gevoerd in verschillende parlementscommissies.
Thüringen
In de Oost-Duitse deelstaat Thüringen willen de regeringspartijen Die Linke, de SPD en Die Grünen 8 mei een officiële herdenkingsdag maken. Daarmee krijgt de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog een andere status dan andere herdenkingsdagen. De partijen hebben daartoe vandaag een wetsvoorstel ingediend. Zo moet “de herinnering aan deze cruciale gebeurtenis van 70 jaar geleden in het publieke domein en voor toekomstige generaties behouden blijven”, staat in het voorstel. De oppositiepartijen CDU en AfD zijn tegen, maar die hebben geen meerderheid in het parlement.
De Bondsdag en de Bondsraad herdenken de capitulatie vrijdag samen een uur voor het begin van de normale parlementaire zitting. De beroemde en gerenommeerde historicus Heinrich August Winkler houdt een toespraak.
Rusland
Rusland herdenkt het einde van de Tweede Wereldoorlog op 9 mei. De capitulatie van de Wehrmacht in 1945 werd zo laat ‘s avonds van kracht, dat het in de Sovjet-Unie al 9 mei was. Kanselier Merkel heeft, gezien Ruslands rol in de Oekraïnecrisis, al in maart laten weten niet bij de grote militaire parade aanwezig te zijn die Rusland op 9 mei houdt. Ook de regeringsleiders van de VS, Groot-Britannië, Polen en de Baltische Staten hebben dit jaar afgezegd. Op 10 mei gaat Merkel wel naar Moskou, waar ze samen met Poetin het graf van de onbekende soldaat bezoekt.
In 2010 was Merkel wel bij de militaire parade in Moskou. Vijf jaar eerder was haar voorganger Schröder voor het eerst voor de herdenking uitgenodigd. Dat werd als een mijlpaal in de betrekkingen tussen de voormalige vijanden gezien.
Lees meer over 'Nationaal-socialisme':
Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken
Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.
'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'
Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.
De vermoorde componist
Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.
Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland
Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?
Reacties
Godzijdank zijn de Russen, Oekraïners, Balten, Kozakken, Wit-Russen, Tartaren, Kaukasiërs e.v.a. Oost-Europese volkeren ook meer dan 30 jaar geleden van het gehate communisme bevrijd dat West-Europa bijna een halve eeuw met kernwapens bedreigde en tientallen miljoenen mensen de dood heeft ingejaagd!
Goed voorstel; dan wordt de oorlog eindelijk bespreekbaar en krijgt het een plaats in de Duitse cultuur. Nu ervaar ik voornamelijk een groot taboe en schuldgevoel als het over de tweede wereldoorlog gaat. Een feestdag op 8 mei ter herinnering van het einde van het verschrikkelijke Nazi-bewind is een mooie boodschap naar het buitenland. Kunnen we eindelijk samen met Nederland, Frankrijk enz. hand in hand staan met de Duitsers en dit samen herdenken, vieren en bespreken. Taboe wordt doorbroken!
Willen de Duitse deelstaten misschien ook gaan vieren dat ze 26 jaar geleden, in 1989, bevrijdt werden van het communisme waar vooral de deelstaten uit het oosten en andere Oost-Europeanen aan hebben meegewerkt? Herdenken dat je een oorlog hebt verloren klopt eigenlijk voor geen meter en zelfs degenen die winnen zijn feitelijk verliezers omdat hun ware doel toch niet wordt bereikt.
Er is zeker wat voor te zeggen. Duitsland werd uiteindelijk bevrijd van de nazi overheersing onder leiding van Adolf Hitler. Het einde van dit verschrikkelijke bewind samen met het einde van de oorlog is naar mijn mening wel een feestdag waard. "Herdenken dat je een oorlog hebt verloren klopt eigenlijk voor geen meter" .. Het is het vieren van het einde van Hitlers bewind; Hitler heeft verloren, Duitsland niet; Duitsland is bevrijd.