Nieuwe criteria genvrij voedsel
Nieuws

Achtergrond - 14 januari 2008

(14 januari 2008) Wanneer is een product vrij van genetische modificatie? Volgens opinieblad Der Spiegel bereidt minister Horst Seehofer van Landbouw (CDU) op dit moment een wetswijziging voor die daartoe nieuwe regels stelt.

Genetisch gemodificeerde maïs is toegestaan in de Europese Unie. Afbeelding: Sasakei, www.flickr.comIn zijn wetsvoorstel rekt Seehofer de criteria voor wat 'genvrij' betekent naar Duitse begrippen ver op. Zo zal vlees, melk of eieren ook als genvrij gelden, als de dieren genetisch gemodificeerde medicijnen of voedingssupplementen toegediend hebben gekregen.

Slachtvee mag het keurmerk 'genvrij' daarnaast dragen, zelfs al heeft het niet het hele leven genvrij voedsel gekregen. Runderen moeten minstens driekwart van hun leven, varkens vanaf minstens vier maanden voor de slacht genvrij voer hebben gekregen.

Daarbij mogen de dieren alleen genetisch gemodificeerde voedingsstoffen toegediend krijgen die zijn toegelaten door Europa. Op dit moment geldt dat alleen voor genetisch gemodificeerde maïs en soja.

Voor Duitse begrippen zijn de nieuwe criteria soepel te noemen. Na lange debatten is de grote coalitie niettemin tot een akkoord gekomen, omdat tegelijkertijd de regels voor de teelt van genmaïs juist worden verzwaard en de mogelijkheden voor onderzoek worden verbeterd. Daarom wordt Seehofers wetsvoorstel eveneens gesteund door consumenten- en milieuorganisaties.

Een woordvoerder van Greenpeace verklaarde tegenover Spiegel Online: “Aanduidingen op voedingsmiddelen moeten praktisch zijn. Deze voorstellen schijnen meer transparantie te creëren dan voorheen het geval was. Consumenten kunnen nu eindelijk met hun winkelwagentje bepalen of ze de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen willen steunen of niet.”

Een Europese richtlijn uit 2003 heeft al bepaald dat genetisch gemodificeerde bestanddelen in producten op het etiket moeten worden vermeld. Voor dierlijke producten, die afkomstig zijn van dieren die genetisch gemodificeerd voedsel hebben gegeten, was de situatie tot dusver onduidelijk. In Nederland hoeven op deze producten, aldus de website van het Voedingscentrum, ook niet te vermeld te staan dat er gentechnologie bij aan te pas is gekomen.

De Bondsdag zal nog deze maand over het wetsontwerp stemmen. In februari kan de Bondsraad, de nationale vertegenwoordiging van de deelstaten, de wet dan bekrachtigen.

                                                                             Spiegel Online/Tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger