Heino redder Duitse volksmuziek
Nieuws

Achtergrond - 28 juli 2005

(28 juli 2005) De Duitse schlagerzanger Heino heeft zich opgeworpen als redder van de Duitse volksmuziek. Hij wil dit doen in samenwerking met kanselierskandidaat Angela Merkel (CDU). Opinieblad Der Spiegel kopt: “Heino en Angie – het nieuwe droompaar van de Duitse volksmuziek?”. Niet alle CDU/CSU-afgevaardigden reageerden enthousiast.

door de redactie

De 66-jarige volksmuzikant Heino, in Duitsland een levende legende, verklaarde eind juni nog een punt te zetten achter zijn carrière. Nu is hij terug als CDU-stemmer en stelt hij zich beschikbaar als “onpartijdige parlementsvertegenwoordiger voor het Duitse volkslied”. Heino reageert hiermee op een uitspraak van Angela Merkel, die pleitte voor een herwaardering van het Duitse volkslied.

De volkszanger vindt dat “volksliedjes weer op scholen geleerd moeten worden”. Wolfgang Zeitlmann, CSU-parlementariër, erkent dat Duitse scholieren beter onderwezen dienen te worden in het Duitse cultuurgoed, maar volgens hem moet dit niet per se door Heino gedaan worden. Sigmund Ehrmann (SPD) is van mening dat het culturele onderwijs zich niet alleen op de Duitse volkmuziek zou moeten richten: “Als dit het cultuurbeleid van de CDU weerspiegelt, dan vertoont dit beleid nu al gebreken”.

Heino stond vroeger bekend als aanhanger van de SPD, maar met deze partij heeft hij nu gebroken: “De sociaaldemocraten hebben altijd geweigerd mij te onderscheiden met het Bundesverdienstkreuz, dan vinden ze het vast ook niet erg dat ik dit keer op de christendemocraten stem”. Het Bundesverdienstkreuz is de enige Duitse orde van verdienste, een onderscheiding die te vergelijken is met de koninklijke onderscheiding in Nederland, ofwel het lintje.

Heino werd bekend met nummers als 'Schwarzbraun ist die Haselnuss' en 'Blau, blau, blau, blüht der Enzian'. Ondanks het feit dat hij zijn muzikale carrière niet zal voortzetten, heeft Heino zich aangemeld om het Duitse volkslied te gaan zingen tijdens de openingswedstrijd van het Wereldkampioenschap voetbal, dat Duitsland in 2006 organiseert.

Spiegel Online
Heino will für Merkel die Volksmusik retten
Schwarz-gelb ist die Haselnuss

Netzeitung.de
Kein Verdienstkreuz: Heino von SPD enttäuscht

Freiepresse.de
Ist Heino der Retter der Deutschen Kultur?

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger