Duitslandweb logo Duitslandweb

Samenwerking met Duitse filmindustrie versterkt

Achtergrond - 5 maart 2015

Duits-Nederlandse films, zoals 'Nena' en 'Zurich', daarvan komen er waarschijnlijk meer de komende jaren. Minister Jet Bussemaker van Cultuur wil samenwerking tussen de Nederlandse en de Duitse filmindustrie stimuleren via drie regelingen.

Samenwerking met Duitse filmindustrie versterkt
© Keyfilm

Met drie regelingen wil de overheid zorgen dat Nederlandse filmmakers meer aansluiting hebben bij de veel grotere Duitse filmindustrie. Tijdens het Berlijnse filmfestival Berlinale in februari tekenden de Nederlandse en de Duitse regering een filmcoproductieverdrag. "Dit verdrag maakt coproducties tussen Nederland en Duitsland makkelijker dan voorheen, omdat het in de plaats komt van een aantal veel strengere Europese regels voor internationale coproductie", stelt de minister in een toelichting die ze eind februari aan de Tweede Kamer stuurde.

De films 'Nena' van Saskia Diesing uit 2014 en 'Zurich' van Sascha Polak, die momenteel in de bioscopen draait, zijn voorbeelden van Duits-Nederlandse coproducties. Beide films waren dit jaar ook op de Berlinale te zien.

Cash rebate

Ook de subsidieregeling die zorgt dat filmmakers een deel van de productiekosten terug krijgen, is voor 70 procent bedoeld voor internationale co-producties. De Netherlands Film Production Incentive is een zogenoemde cash-rebate-regeling waarvoor 20 miljoen euro per jaar is gereserveerd. De regeling moet het interessant maken voor internationale investeerders om met Nederlandse acteurs en filmbedrijven te werken.

De derde regeling richt zich op kinder- en jeugdfilms. Het Nederlands Filmfonds en de Mitteldeutsche Mediënförderung hebben tijdens de Berlinale daarvoor een gezamenlijk fonds opgericht. Dit nieuwe fonds kan bijdragen aan de ontwikkelkosten van scenario's voor Duits-Nederlandse kinderfilms. Hiervoor is 100.000 euro beschikbaar.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger