Saksen-Anhalt: CDU wint, NPD mist kiesdrempel
Kernenergie speelde belangrijke rol bij deelstaatverkiezingen

Achtergrond - 21 maart 2011

De christendemocratische CDU is als winnaar uit de bus gekomen bij de verkiezingen in Saksen-Anhalt zondag. De partij zet de coalitie met de SPD waarschijnlijk voort. De NPD haalde de kiesdrempel niet; de Groenen keren terug in het parlement. Hoewel Saksen-Anhalt geen kerncentrales heeft, speelde kernenergie gisteren een belangrijke rol.

Saksen-Anhalt: CDU wint, NPD mist kiesdrempel
© dpa/picture-alliance
CDU'er Reiner Haseloff (r) volgt ws. minister-president Böhmer op, die er vanwege zijn leeftijd mee stopt.

Met 32,5 procent van de stemmen werd de CDU gisteren de grootste partij in Saksen-Anhalt. Ze verloor 3 procent ten opzichte van 2006. Toch heerste er vooral opluchting: na het door de kernramp in Japan opgelaaide debat over kernenergie hadden de christendemocraten met een groter verlies rekening gehouden, schrijven de Duitse media.

De CDU wil de coalitie met de SPD, die zij vijf jaar geleden aanging, graag voortzetten. Dat is ook de meest waarschijnlijke uitkomst van deze verkiezingen en getalsmatig geen probleem: de SPD haalde 21,5 procent van de stemmen.

De sociaaldemocraten zeggen de mogelijkheid van een samenwerking met de Groenen en Die Linkspartei ook te willen onderzoeken. Dat er een rood-rood-groene regering komt lijkt echter niet waarschijnlijk. Die Linkspartei is met 23,6 procent groter dan de SPD en zal daarom in zo’n coalitie de minister-presidentspost opeisen. Daar zal de SPD niet mee akkoord gaan.

NPD verliest, Groenen winnen

Uitslagen Saksen-Anhalt

CDU: 32,5 procent
Linkspartei: 23,6 procent
SPD: 21,5 procent
Groenen: 7,1 procent
NPD: 4,6 procent (niet in parlement)
FDP: 3,8 procent (niet in parlement)
Opkomst: 53 procent (2006: 44,4)

De extreemrechtse NPD haalde de kiesdrempel in Saksen-Anhalt gisteren niet. Een teleurstelling voor de partij, die na successen in Saksen en Mecklenburg-Voorpommeren op meer had gehoopt en veel tijd en geld in de campagne had geïnvesteerd.

Dat de Nationaldemokratische Partei Deutschlands de komende vijf jaar buiten het parlement van deze Oost-Duitse deelstaat blijft, komt volgens weekblad Der Spiegel mede door interne ruzies, financiële problemen en een chaotische fusiepoging met de DVU.

Ook de FDP bleef gisteren overigens onder de 5 procent. Verrassenderwijs zijn de Groenen nu wel in het deelstaatparlement vertegenwoordigd. De partij deed 13 jaar lang niet mee, omdat het de kiesdrempel niet wist te halen. Dat dit nu wel is gelukt, hebben de Groenen volgens voorzitter Claudia Roth onder andere te danken aan de “ongeloofwaardigheid” van het landelijke kernenergiebeleid van Merkels CDU-FDP-coalitie, meldde nieuwssite heute.de maandag.

Kernenergie

De Groenen doen het dankzij hun energiebeleid al maanden goed in de peilingen. Na de kernramp deze maand in Japan is de populariteit van de partij in Duitsland alleen maar toegenomen. Volgens een peiling van onderzoeksbureau Infratest dimap speelde kernenergie gisteren voor bijna de helft van de kiezers in het stemhokje een beslissende rol, schrijft Der Spiegel. En dat terwijl Saksen-Anhalt helemaal geen kerncentrales heeft.

In Baden-Württemberg, waar volgende week verkiezingen zijn, staan wel kerncentrales. De CDU vreest in de Zuid-Duitse deelstaat een gevoelige klap. CDU-minister-president Mappus was altijd fervent voorvechter voor kernenergie, al liet hij na de ramp met de Japanse centrale Fukushima Dai’ichi weten dat sluiting van oude centrales misschien toch nodig is. En dan is er ook nog het omstreden spoorproject Stuttgart 21 dat de mensen tegen het CDU-beleid te hoop laat lopen.

Verlies in Baden-Württemberg kan ook landelijke consequenties hebben, bijvoorbeeld voor de machtsverhoudingen in de Bondsraad, de deelstaatvertegenwoordiging, waarin de oppositiepartijen hun meerderheid kunnen vergroten.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger