Redactie Duitslandweb

Twee jaar na ongeluk: Keulen krijgt nieuw archief

Kort nieuws - 21 juni 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Twee jaar na het dramatische ongeluk waarbij het archief in Keulen instortte, heeft de stad een ontwerp voor een nieuw archief uitgekozen. Een architectenbureau uit Darmstadt heeft een "geraffineerd" gebouw ontworpen. Lees meer bij Die Welt >>
Lees meer

Laatste RAF-terroriste Hogefeld komt vrij

Achtergrond - 14 juni 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb Laatste RAF-terroriste Hogefeld komt vrij
Met de vroegtijdige vrijlating van Birgit Hogefeld deze week zit er in Duitsland geen enkele ex-terrorist van de Rote Armee Fraktion meer vast. Eerder al kwamen RAF-kopstukken Christian Klar en Brigitte Mohnhaupt vrij.
Lees meer

Schandaalminister Zu Guttenberg verlaat Duitsland

Achtergrond - 10 juni 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb Schandaalminister Zu Guttenberg verlaat Duitsland
Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) gaat Duitsland verlaten. Dat meldt opinieblad Der Spiegel. Zijn vertrek geeft veel aanleiding tot speculaties over een mogelijke terugkeer in de Duitse politiek. 
Lees meer

FC Delius wint Georg-Büchnerprijs

Boeken - 18 mei 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb FC Delius wint Georg-Büchnerprijs
Schrijver Friedrich Christian Delius krijgt dit jaar de Georg-Büchnerprijs, heeft de Akademie für Sprache und Dichtung woensdag bekendgemaakt. Dat is de belangrijkste literaire prijs van Duitsland. Toevallig verschijnt volgende maand zijn roman 'Bildnis der Mutter als junge Frau' uit 2006 in het Nederlands.
Lees meer

Zaak-Demjanjuk roept onbehagen op

Achtergrond - 13 mei 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb Zaak-Demjanjuk roept onbehagen op
John Demjanjuk is “vrijgelaten, maar niet vrijgesproken”, zoals Spiegel Online kopt. Het proces is ten einde, de Duitse kranten maken de balans op. De noodzaak van het proces, de afloop, de vrijlating – het roept allemaal in meer of mindere mate een “gevoel van onbehagen” op.
Lees meer

Verguisde Lena klaar voor Songfestival

Achtergrond - 9 mei 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb Verguisde Lena klaar voor Songfestival
Zaterdag komt het erop aan in Düsseldorf: dan moet Lena, de Duitse winnares van vorig jaar, met een "zacht mystiek electropopliedje" het Eurovisie Songfestival opnieuw zien te winnen. De 3JS uit Nederland hopen zich donderdag voor die finale te plaatsen.
Lees meer

Duitsland houdt na 24 jaar weer een volkstelling

Kort nieuws - 9 mei 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Duitsland houdt voor het eerst sinds 1987 weer een volkstelling. Op basis van de uitkomst wordt onder andere bepaald hoeveel geld er naar verschillende deelstaten en gemeentes gaat. Bij een test-telling bleek dat Duitsland 1,3 miljoen minder inwoners heeft dan nu wordt aangenomen. Dat kan vooral voor Oost-Duitsland gevolgen hebben. Lees meer bij Die Welt >>
Lees meer

Kinderen immigranten verrijken Duitse literatuur

Boeken - 26 april 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb Kinderen immigranten verrijken Duitse literatuur
Immigranten uit Oost-Europa, de Balkan, Rusland, Turkije en het Midden-Oosten verrijken de Duitse literatuur. Ze zijn in het Duits gaan schrijven en vonden in deze taal een nieuwe Heimat, zoals de Iraakse Abbas Khider het uitdrukt. Geen overbodige luxe voor een land dat literair “te lang met zichzelf” bezig was, schrijft Die Zeit.
Lees meer

Merkel bevriest beleid kerncentrales

Achtergrond - 14 maart 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb Merkel bevriest beleid kerncentrales
Bondskanselier Angela Merkel draait de verlenging van de looptijd van kerncentrales tijdelijk terug. Het beleid is met drie maanden opgeschort. In die tijd controleert de regering de veiligheid van de kerncentrales en heroverweegt de risico’s van de verlenging. Merkel benadrukte dat “de situatie na die drie maanden niet dezelfde zal zijn als die ervóór.”
Lees meer

Ministers in de clinch over vrouwenquota

Achtergrond - 1 februari 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb Ministers in de clinch over vrouwenquota
Duitsland heeft veel te weinig vrouwen in topposities in het bedrijfsleven. Daarom moet er een wettelijk vrouwenquotum worden ingevoerd, zegt minister Ursula von der Leyen van Werkgelegenheid. Onzin, zegt haar collega van Gezinszaken Kristina Schröder. De zakenvrouwen zelf zijn het gedebatteer zat en willen daden zien.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger