Redactie Duitslandweb

Journalist Wallraff getuigt in proces tegen broodfabrikant

Kort nieuws - 5 juni 2012 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Duitse journalist Günter Wallraff heeft een verklaring afgelegd in een proces tegen een broodfabrikant uit Hünsruck. Wallraff, die enkele jaren geleden undercover onderzoek deed bij de fabrikant, legde de slechte arbeidsomstandigheden bloot. Zo liep de journalist meerdere verwondingen op, maar werd het werk daarvoor niet stilgelegd. De voormalige baas van het bedrijf wordt aangeklaagd voor het toebrengen van lichamelijk letsel. Wallraff verwierf bekendheid als onderzoeksjournalist toen hij in 1983 'Ganz unten' (in Nederland 'Ik, Ali') publiceerde over zijn ervaringen als vermomde Turkse gastarbeider in een fabrieken. Lees meer bij Welt Online >>
Lees meer

Voetbalwoordenboek Duits

Achtergrond - 24 mei 2012 - Auteur: Redactie Duitslandweb Voetbalwoordenboek Duits
Schwalbe kennen we al, maar wat bedoelt een Duitser eigenlijk met Abwehrspieler of Bananenflanke? En hoe zit dat met dat Schland waar iedereen het in Duitsland over heeft?
Lees meer

Afscheid van kernenergie moeilijker dan gedacht

Achtergrond - 23 mei 2012 - Auteur: Redactie Duitslandweb Afscheid van kernenergie moeilijker dan gedacht
Woensdag komen de 16 deelstaat-ministerpresidenten bijeen in Berlijn om ‘het grootste moderniserings- en infrastructuurproject van de komende decennia’ te bespreken: de Energiewende. Duitsland wil dat in 2022 alle kerncentrales gesloten zijn en een groot deel van de energie afkomstig is uit duurzame bronnen. Voor het zover is moet er nog heel, heel veel gebeuren.
Lees meer

Zes vragen over zaak-Faber en komst Gauck

Achtergrond - 25 april 2012 - Auteur: Redactie Duitslandweb Zes vragen over zaak-Faber en komst Gauck
De Duitse president Joachim Gauck spreekt dit jaar de 5 mei-lezing uit in Breda. De viering van de bevrijding staat in het teken van 'vrijheid geef je door'. Arthur Graaff van de oorlogssite Nieuws WO2 voert actie tegen de komst van Gauck. Volgens hem is de Duitse president niet welkom in Breda zolang de van oorsprong Nederlandse oorlogsmisdadiger Faber nog vrij rondloopt. Wat heeft het een met het ander te maken?
Lees meer

Nieuwe uitgave moet 'Mein Kampf' demystificeren

Achtergrond - 24 april 2012 - Auteur: Redactie Duitslandweb Nieuwe uitgave moet 'Mein Kampf' demystificeren
Wetenschappers van het Münchner Institut für Zeitgeschichte (IfZ) werken sinds twee jaar aan een wetenschappelijke uitgave van het beruchte boek ‘Mein Kampf’ van Adolf Hitler. Die moet in 2015 klaar zijn. Dan komen, zeventig jaar na het overlijden van de dictator, de rechten van het boek vrij, die nu nog bij de deelstaat Beieren liggen. Beieren wil dat het IfZ ook een schoolboekversie van 'Mein Kampf' gaat maken.
Lees meer

Duitsquiz

Achtergrond - 17 april 2012 - Auteur: Redactie Duitslandweb
'Komm gib mir deine Hand', zongen The Beatles in het Duits. Is jouw Duits beter dan dat van hen? Test je kennis van de Duitse taal en muziek. Dit is geen serieuze educatieve taalquiz, maar een speelse manier om met de Duitse taal bezig te zijn. Klik vooral ook op de links bij de juiste antwoorden, voor curieuze Duitse fragmenten en meer.  Let op: als je browser geen cookies accepteert, werkt de quiz niet goed.
Lees meer

RAF-nieuws op Duitslandweb

Achtergrond - 15 maart 2012 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Een overzicht van het nieuws over de Rote Armee Fraktion op Duitslandweb:
Lees meer

Zes dagen Duits toptoneel in Amsterdam

Achtergrond - 13 maart 2012 - Auteur: Redactie Duitslandweb Zes dagen Duits toptoneel in Amsterdam
De Stadsschouwburg in Amsterdam maakt zich op voor één van de grootste internationale toneelprojecten in haar geschiedenis: Brandhaarden. Vanaf donderdag neemt het gezelschap Münchner Kammerspiele, onder leiding van regisseur Johan Simons, de schouwburg een week lang over en presenteert zeven toneelproducties.
Lees meer

Duitse bezuinigingsdrift ter discussie

Achtergrond - 27 februari 2012 - Auteur: Redactie Duitslandweb Duitse bezuinigingsdrift ter discussie
Paul de Grauwe van de London School of Economics en Ton Nijhuis van het Duitsland Instituut spraken met presentator Peter van Ingen 19 februari in Buitenhof over het economische beleid van de Duitse regering. Duitsland bezuinigt flink. Dat voorbeeld moeten we vooral niet volgen, betoogt Paul de Grauwe.
Lees meer

Duitsland herdenkt slachtoffers neonazi-moorden

Achtergrond - 23 februari 2012 - Auteur: Redactie Duitslandweb Duitsland herdenkt slachtoffers neonazi-moorden
Duitsland herdenkt vandaag de tien slachtoffers van de aanslagen die drie neonazi’s tussen 1999 en 2009 pleegden. Kanselier Merkel vroeg bij een staatsplechtigheid in Berlijn de families van de slachtoffers om vergeving. De herdenking van vandaag stond in het teken van het schuldbewustzijn van de Duitse staat.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger