Duitslandweb logo Duitslandweb

Nog een dag onderhandelen: Merkel kondigt 'pijnlijke compromissen' aan

Kort nieuws - 6 februari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

CDU, CSU en SPD zijn er ook na een extra dag onderhandelen nog niet uit. Ze praten vandaag door en hopen woensdag een regeerakkoord te kunnen presenteren.

Kanselier Merkel sprak aan het begin van een nieuwe dag onderhandelen van "pijnlijke compromissen" die alle drie de partijen vandaag moeten sluiten. SPD-voorzitter Schulz is ervan overtuigd dat dit de laatste onderhandelingsdag is. 

Op de onderhandelingstafel liggen nog het arbeidsmarkt- en gezondheidsbeleid. De SPD wil de positie van ziekenfondspatiënten verbeteren, maar het is niet zeker in hoeverre CDU en CSU de partij daarin tegemoet willen komen. Ook wil de SPD tijdelijke arbeidscontracten beperken. De CDU wil vasthouden aan deze zogenoemde sachgrundlose Befristungen von Arbeitsverhältnissen. Die zijn volgens haar nodig voor de werkgelegenheid. Verder zijn de partijen het bij het buitenlandbeleid nog niet eens over de regels voor wapenexporten. Lees meer bij tagesschau.de

Als de partijen een regeerakkoord hebben bereikt, legt de SPD dat ter goedkeuring voor aan de ruim 440.000 SPD-leden. Zij kunnen het akkoord nog wegstemmen. Over de rechtmatigheid van de stemming buigt het Constitutioneel Hof zich, melden Duitse media. Er zijn verschillende klachten ingediend door mensen die de ledenbevraging in strijd achten met de principes van de representatieve democratie. In 2013 legde de SPD het regeerakkoord ook aan haar leden voor. Klachten daartegen zijn toen door het Constitutioneel Hof afgewezen. Lees meer bij Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Formatie':

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

Een ruime meerderheid van 66 procent stemde voor het regeerakkoord. Merkel-IV kan nu snel aan de slag.


Lees meer

Leiderschapscrisis in de SPD

Leiderschapscrisis in de SPD

Martin Schulz heeft dinsdagavond het partijvoorzitterschap van de SPD neergelegd. Als opvolger heeft de partijtop Andrea Nahles genomineerd.


Lees meer

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

Het is ze dan toch gelukt in Berlijn. Na meer dan vier maanden is er een regeerakkoord.


Lees meer

Gebrek aan verjonging

Gebrek aan verjonging

Een wolk van paternalisme zweeft over de SPD. De partij maakt geen haast met verjonging en staat daarin beslist niet alleen, schrijft ING-econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger