Kort nieuws Nationaal-socialisme

Voormalige kampbewaker Sachsenhausen voor de rechter

Kort nieuws - 7 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Een 100-jarige oud-SS'er die tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaker in concentratiekamp Sachsenhausen werkte, moet zich vanaf vandaag voor de rechtbank in Brandenburg an der Havel verantwoorden voor zijn betrokkenheid bij de gruwelijke moorden die in het kamp zijn gepleegd.

Lees meer

Proces tegen voormalig secretaresse van concentratiekamp Stutthof

Kort nieuws - 29 september 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Een 96-jarige vrouw die in concentratiekamp Stutthof bij Gdansk heeft gewerkt als secretaresse van de kampcommandant, moet zich vandaag voor de rechtbank in Itzehoe bij Hamburg verantwoorden voor haar betrokkenheid bij de moorden in het kamp. Donderdagmorgen maakte de rechter bekend dat ze op de vlucht is, maar een paar uur later werd ze alsnog gevonden en gearresteerd.

Lees meer

Twee vermoedelijke nazimisdadigers in de herfst voor de rechter

Kort nieuws - 4 augustus 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb
In de herfst beginnen rechtszaken tegen twee hoogbejaarden die worden verdacht van misdaden onder het naziregime. Een vrouw van 96 en een man van 101 jaar oud zijn aangeklaagd voor medeplichtigheid aan moord. Ze werkten tijdens de Tweede Wereldoorlog in een concentratiekamp.

Lees meer

Merkel opent Vertriebenen-centrum in Berlijn

Kort nieuws - 22 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Kanselier Merkel heeft maandag in Berlijn het Dokumentationszentrum Flucht, Vertreibung, Versöhnung geopend. Jaren van strijd gingen vooraf aan de totstandkoming van dit centrum, dat de herinnering aan gedwongen migratie levend moet houden. Een zwaartepunt in de tentoonstelling vormen de Heimatvertriebenen, Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog uit onder meer het huidige Polen en Tsjechië werden verdreven.

Lees meer

Bewaker nazi-kamp Stutthof veroordeeld tot voorwaardelijke straf

Kort nieuws - 23 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Een 93-jarige man uit Hamburg die bewaker was in het concentratiekamp Stutthof bij Gdansk in Polen, is donderdag veroordeeld voor medeplichtigheid aan moord in 5232 gevallen. Hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar opgelegd. Bruno D. werd als 17-jarige soldaat in 1944 naar de SS-eenheid in het kamp gestuurd. 

Lees meer

SS-kampbewaker betuigt spijt

Kort nieuws - 20 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De 93-jarige Bruno D. staat in Hamburg terecht voor zijn betrokkenheid bij de misdaden in concentratiekamp Stutthof bij Danzig, het huidige Gdansk. D. was in 1944 en 1945 kampbewaker in Stutthof. Hij was toen nauwelijks 18 jaar oud. Het Openbaar Ministerie eist een jeugdstraf van drie jaar tegen de 93-jarige.

Lees meer

Steinmeier en Rivlin herdenken in Bondsdag slachtoffers Holocaust

Kort nieuws - 29 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Duitse president Steinmeier en zijn Israëlische collega Rivlin hebben vandaag in de Bondsdag gesproken bij de herdenking van de slachtoffers van de Holocaust.

Lees meer

Bondspresident Steinmeier in Polen voor Auschwitz-herdenking

Kort nieuws - 27 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
President Steinmeier is vandaag met talrijke andere staatshoofden bij de herdenking van de bevrijding van nazi-vernietigingskamp Auschwitz in Polen aanwezig. Kanselier Merkel herdenkt de bevrijding van het kamp, vandaag 75 jaar geleden, in Berlijn. 

Lees meer

Steinmeier herinnert in Yad Vashem aan Duitse verantwoordelijkheid

Kort nieuws - 23 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Bondspresident Steinmeier heeft donderdag als eerste Duitse staatshoofd in het Holocaust-gedenkcentrum Yad Vashem in Jeruzalem gesproken. Hij benadrukte de Duitse verantwoordelijkheid om aan de Holocaust te blijven herinneren en om te strijden tegen antisemitisme.

Lees meer

Duitsland geeft drie door nazi's geroofde schilderijen terug

Kort nieuws - 23 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Monika Grütters, cultuurvertegenwoordiger van de Duitse regering, heeft drie door de nazi's geroofde schilderijen teruggegeven aan de erfgenamen van de Franse kunstverzamelaar Armand Dorville.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger