Duitslandweb logo Duitslandweb

Oud-kampbewaker (99) wordt toch niet vervolgd

Kort nieuws - 7 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een 99-jarige man die terecht stond omdat hij kampbewaker zou zijn geweest in de Tweede Wereldoorlog, wordt niet langer vervolgd. Een jeugdrechter in Berlijn oordeelde dat zijn gezondheid te slecht is om aan een proces deel te nemen.

De man was volgens het Openbaar Ministerie bewaker in een krijgsgevangenenkamp van de Wehrmacht. Omdat hij destijds jonger dan 21 jaar was, werd zijn zaak door een jeugdrechter behandeld.

Afgelopen augustus had het OM de zaak bij de jeugdrechter ingediend. De verdachte zou van november 1942 tot maart 1943 als soldaat hebben gediend in krijgsgevangenenkamp Wladimir-Wolynsk (Duitse aanduiding), in een gebied dat nu West-Oekraïne is. In het kamp werden Sovjet-soldaten onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden. Velen van hen stierven door honger of ziekte.

Volgens de tenlastelegging behoorde de man tot een 'Landesschützen-Bataillon' van de Wehrmacht. Hij werd ervan beschuldigd als bewaker medeplichtig te zijn geweest aan 809 moorden. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger