Duitslandweb logo Duitslandweb

Aanklacht tegen oud-bewaker krijgsgevangenenkamp WOII

Kort nieuws - 16 augustus 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Openbaar Ministerie in Berlijn wil een vermoedelijke bewaker van een krijgsgevangenenkamp van de Wehrmacht in de Tweede Wereldoorlog voor de rechter brengen. De man (98) wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan moord.

De verdachte zou van november 1942 tot maart 1943 als soldaat hebben gediend in krijgsgevangenenkamp Wladimir-Wolynsk (Duitse aanduiding), in een gebied dat nu West-Oekraïne is. In het kamp werden Sovjet-soldaten onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden. Velen van hen stierven door honger of ziekte. Volgens de tenlastelegging behoorde de man tot een 'Landesschützen-Bataillon' van de Wehrmacht. Hij wordt ervan beschuldigd als bewaker medeplichtig te zijn geweest aan 809 moorden. 

Het OM heeft de zaak ingediend bij de jeugdrechter, omdat de verdachte destijds jonger was dan 21 jaar. De rechtbank heeft nog niet besloten of de zaak wordt behandeld. Momenteel wordt nog onderzoek gedaan naar de hoogbejaarde verdachte, die nu in Berlijn woont, laat een woordvoerder weten. 

Volgens de regionale omroep NDR is het de eerste aanklacht tegen een bewaker van een krijgsgevangenenkamp. Het is een nieuwe stap in de juridische vervolging van nazi-misdaden. De afgelopen jaren zijn er meerdere rechtszaken geweest tegen voormalige bewakers in concentratiekampen. Sinds het vonnis tegen oud-kampbewaker John Demjanjuk, die in 2011 tot vijf jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens medeplichtigheid aan moord in vernietigingskamp Sobibor, worden ook lagere bewakers of betrokkenen aangeklaagd voor medeplichtigheid aan moord. In Sleeswijk-Holstein loopt momenteel een proces tegen een 97-jarige vrouw die werkte als secretaresse voor de kampcommandant van concentratiekamp Stutthof bij Gdansk. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger