Merkel stort zich op onderwijs
Nieuws

Achtergrond - 22 augustus 2008

(22 augustus 2008) Bondskanselier Angela Merkel gaat deze zomer het land in om te kijken hoe het met het Duitse onderwijs is gesteld. Dat levert mooie plaatjes op, maar critici vragen zich af of haar rondreis ook uitmondt in concreet beleid.

Kinderopvang in Neukölln, Berlijn. Afbeelding: Schockwellenreiter, www.flickr.comDe kleuterschool in de Frankfurter multiculturele wijk Gallus vormt het toonbeeld van een geslaagd integratiebeleid. Zestig scholieren van negentien verschillende nationaliteiten zitten er samen in de klas, soms wel tien uur per dag.

Speciale lesprogramma’s moeten de eventuele taalachterstand van de kinderen zo vroeg mogelijk signaleren en wegwerken.

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) ziet het allemaal goedkeurend aan. Aan haar zijde partijgenoot en de verantwoordelijke minister-president van deelstaat Hessen Roland Koch. Hij toont haar het belang dat zijn deelstaat hecht aan het onderwijs van jonge kinderen ook op een andere locatie.

Op de hogeschool van Darmstadt staat de opleiding ‘opvoeding en onderwijs van kinderen’ in het middelpunt. Ze vormt het antwoord op de roep om het basisonderwijs van een wetenschappelijke basis te voorzien.

Positief

Zo begint Merkels rondreis positief. De komende twee maanden staan nog twaalf reizen dwars door Duitsland op het programma, waarbij de bondskanselier alle mogelijke onderwijsvormen bezoekt, van basisscholen tot universiteiten.

Op die manier wil ze zich een beeld verschaffen van de situatie in onderwijsland om van daaruit een beleid te kunnen bepalen. Onderwijs als ‘Chefsache’.

Dat klinkt daadkrachtig, maar valt niet bij iedereen in goede aarde. Onderwijs is in het federale Duitsland een zaak van de deelstaten. De nationale regering heeft inhoudelijk maar zeer beperkte invloed.

De Groenen-fractie verwijt Merkel dan ook een show op te voeren, als “koningin zonder land”. Ze kan weliswaar rondreizen , maar heeft geen invloed.

Hinder

Ook bij coalitiegenoot SPD klinkt gemor. Onderwijs is al jarenlang een speerpunt van de sociaaldemocraten. Niet lang geleden heeft de SPD nog grote moeite gehad het aantal kinderopvangplekken en kleuterscholen te vergroten en daarbij veel hinder ondervonden van uitgerekend Merkels CDU.

De christendemocraten zagen liever dat vrouwen financieel ondersteund zouden worden om zelf op hun kinderen te passen.

Daarom blijft de SPD sceptisch. “Het is altijd goed om je op locatie te informeren,” aldus woordvoerder Doris Ahnen van de SPD in de Bondsraad, “maar de burgers mogen dan wel verwachten dat er ook iets substantieels uitkomt.”

De sociaaldemocraten houden het er voorlopig dus bij “met spanning” Merkels voorstellen af te wachten. Die worden verwacht op de conferentie waarmee Merkel op 22 oktober haar onderwijs-tour afsluit.

Ware reden

Maar alleen al in het feit dat ze die conferentie heeft belegd zien sceptici de ware reden van Merkels plotse aandacht voor onderwijs. Ze wil het thema, dat bij de verkiezingen volgend jaar zeker een belangrijke rol zal spelen, zo bij haar coalitiegenoten vandaan halen en zichzelf toe-eigenen.

De onderwijsconferentie die de SPD al had georganiseerd voor 8 september krijgt nu namelijk de reuk van een tegenbijeenkomst. Het doet opiniewebsite Spiegel Online concluderen dat Merkels pr-machine op volle toeren draait.

                                                                                   Spiegel Online / FAZ.NET

Afbeelding:

Schockwellenreiter, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger