Duitsers geven Merkel een zesje
Nieuws

Achtergrond - 22 november 2006

(22 november 2006) Vandaag is Angela Merkel op de kop af één jaar bondskanselier. Zij zegt trots dat haar grote coalitie meer heeft gedaan dan voorgaande regeringen in jaren voor elkaar kregen. Maar de Duitse bevolking is kritisch.

Volgens een representatief onderzoek van het Hamburgse tijdschrift Stern zegt driekwart van de ondervraagden het optreden van Merkel maar matig te vinden. Slechts vijftien procent kwalificeert Merkel’s optreden als goed, de rest geeft Merkel een onvoldoende.

Merkel kreeg in de aanloop naar de verkiezingen van 2005 veel kritiek te verduren. Zo werd er aanvankelijk getwijfeld of deze vrouw uit de voormalige DDR naast buitenlandse regeringsleiders geen flater zou slaan. Zij zou het charisma van illustere voorgangers als Schmidt, Kohl en Schröder ontberen. Haar kapsel werd unaniem afgekeurd.

Maar toen volgens Duitse traditie na honderd dagen een eerste tussenbalans werd opgemaakt, pakte deze gunstig uit voor Merkel. Opvallend genoeg oogstte ze vooral veel lof door haar flitsende optreden op het internationale toneel. Zij verbeterde de verstandhouding met de Amerikaanse president George Bush, uitte kritiek op zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin en liet hun Franse collega Jacques Chirac herhaaldelijk haar hand kussen.

Merkel profiteerde bovendien enorm van de WK-roes die Duitsland vanaf het voorjaar maandenlang in de ban hield. De Duitsers leken zich eindelijk positief over hun eigen land uit te durven laten en waren de economische recessie een paar maanden lang vergeten. Toen Merkel na de laatste Duitse voetbalwedstrijd spontaan Jürgen Klinsmann om de hals vloog, steeg haar populariteit even tot ongekende hoogte.

De euforie bleek van korte duur. De populariteit van Merkel’s coalitie maakte een duikvlucht door de maandenlange strijd om de hervormingen in de gezondheidszorg. Sindsdien komen de coalitiepartijen CDU/CSU en SPD in de peilingen beide niet boven de dertig procent uit. Merkel wordt gebrekkig leiderschap verweten. De Duitse bevolking wil een kanselier die af en toe met de vuist op tafel slaat.

Merkel maakt echter een positieve tussenbalans op. Volgens haar zit de economie van Duitsland, na jaren van stagnatie, weer in de lift. Andere successen zijn volgens de kanselier het compromis over de federale hervormingen en de Duitse deelname aan vredesmissies in het Nabije Oosten. De slechte peilingen doet Merkel af als “een momentopname.” Voor vanavond heeft ze haar ministers uitgenodigd voor een feestelijk borreltje in het Kanzleramt.

Die Welt
Die Deutschen geben Angela Merkel die Note 3 minus

ZDFheute
Merkel zieht positive Zwischenbilanz

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Merkel sieht „ein Land im Aufschwung“

Frankfurter Rundschau
Es ist, wie es ist


 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger