Duitsland vergrijst in hoog tempo
Nieuws

Achtergrond - 9 december 2008

(9 december 2008) De vergrijzing in Duitsland neemt in hoog tempo toe. In 2025 is een op de twee Duitsers ouder dan 47 jaar. Het aantal tachtigplussers is tegen die tijd met 70 procent gestegen, zo blijkt uit de jongste demografische prognose.

Volgens het laatste prognose staat Duitsland aan de vooravond ingrijpende demografische veranderingen. De vergrijzing neemt in hoog tempo toe. Afb: gumtau, www.flickr.comVolgens de onderzoekers van de Bertelsmann Stichting voor maatschappelijke vraagstukken staat Duitsland aan de vooravond van een ingrijpende demografische verschuiving. Over zeventien jaar is meer dan 8 procent van de Duitse bevolking hoogbejaard. Vooral in het oosten van het land zal deze tendens merkbaar zijn. De Oost-Duitse steden Hoyerswerda, Suhl en Dessau krijgen het meest te maken met een verouderde bevolking.

Volgens de onderzoekers verandert de Duitse maatschappij aanzienlijk door de sterke vergrijzing. Hoewel de meeste steden en gemeentes zich hiervan bewust zijn, zullen zij op korte termijn hun beleid hier meer op moeten aanpassen, aldus de Bertelsmann Stichting. Zo moeten ze meer geld investeren in zorgfaciliteiten voor ouderen.

Beroepsbevolking steeds ouder

Ook het bedrijfsleven zal zich moeten instellen op de vergrijzing. Tot 2025 zal de beroepsbevolking tussen de 45 en 64 jaar met 1,4 miljoen personen toenemen. De categorie jongere werknemers is tegen die tijd met 3,7 miljoen afgenomen.

Duitsland zal daarnaast steeds minder jongeren tussen de zestien en 24 jaar tellen. Over zeventien jaar zullen dat er zo’n twee miljoen minder zijn. Wederom vallen de hardste klappen in de voormalige DDR. In Meckelenburg-Vorpommern en Saksen-Anhalt neemt het aantal jongeren met de helft af.

Uit het onderzoek blijkt ook dat steeds meer Duitsers in de stad gaan wonen. Dit betekent niet dat iedere Duitse stad op een bevolkingstoename kan rekenen. De Oost-Duitse steden Chemnitz (-15 procent), Halle (-12 procent), Rostock (-8,6 procent) en Maagdenburg (-8 procent) krijgen tegen 2025 te maken met een teruglopende bevolking.

Niet alle grote kernen in de nieuwe deelstaten lopen leeg. Zo behoort Dresden tot de snelst groeiende Duitse steden. Tegen 2025 is het aantal inwoners van de Saksische hoofdstad met 9 procent toegenomen. Ook Potsdam en Leipzig krijgen te maken met een demografische groei van respectievelijk 7 en 3,3 procent.

Groeistad München

In West-Duitsland blijft München net als de voorgaande jaren groeien. De onderzoekers voorzien voor de Beierse hoofdstad een bevolkingstoename van 11,7 procent. Keulen en Hamburg volgen met groeipercentages van 5,8 en 3,9 procent.

Daar staat tegenover dat vooral de West-Duitse industriesteden tot 2025 te maken krijgen met een krimpende bevolking. De bevolkingsregisters van zowel Gelsenkirchen als Hagen, beide in het Ruhrgebied, zullen in de nabije toekomst 10 procent minder namen tellen. Ook de Volkswagenstad Wolfsburg (-8,7 procent) in Nedersaksen krijgt te maken met een teruglopende bevolking.

                                                   Spiegel Online / welt.de / Bertelsmann Stifung 

Afbeelding:

gumtau, www.flickr.com 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger