Duitslandweb logo Duitslandweb

Berlinale viert de financiële crisis
Nieuws

Achtergrond - 5 februari 2009

(5 februari 2009) De negenenvijftigste editie van de Berlinale heeft de tijdsgeest te pakken. ‘The International’ is donderdag de openingsfilm van het Berlijnse filmfestival. Regisseur Tom Tykwer liet zich inspireren door de financiële crisis. De Duitse filmbranche ontkomt vooralsnog aan de economische malaise. 

Bezoekers van het Berlijnse filmfestival Berlinale nemen het programma door. Afb: dpa/Picture Alliance Een gevoel voor de actualiteit kan de filmmakers niet worden ontzegd. Op het festival gaan naast 'The International' nog drie films in première met de zwakke wereldeconomie als thema. De Berlinale wordt nu al door de Duitse media het ‘festival van de crisis’ genoemd.

Maar dergelijke artistieke onheilstijdingen komen de filmbranche zelf niet slecht uit, zo lijkt het. Zeker de Duitse bioscopen kijken terug op een zakelijk succesvol jaar. In 2008 werden in Duitsland 129,4 miljoen bioscoopkaartjes verkocht, vier miljoen meer dan in 2007. De omzet steeg met 4,9 procent naar 794,7 miljoen euro, zo meldt brancheorganisatie FFA.     

Het is een cliché, maar daarom niet minder waar. In tijden van crisis zoekt men afleiding in de bioscoop. In het financieel inktzwarte jaar 1929 stegen de bezoekersaantallen explosief. Maar twee jaar later kon ook de filmindustrie zich niet onttrekken aan de economische malaise en de verwachting is dat ook deze keer de geschiedenis zich zal herhalen. Zo is het de vraag hoelang autofabrikant Volkswagen nog de hoofdsponsor van het festival blijft.

Gisteren verliep de uitreiking van die andere Duitse filmprijs Goldene Kamera in meer sobere sferen. De filmprijzen van het blad Hörzu gingen onder andere naar Daniel Craig en Meryl Streep, maar een groot gala bleef uit. Uitgever en organisator Axel Springer Verlag is hard geraakt door de economische crisis.

Duitse kaskrakers

De Duitse filmmakers kijken terug op een succesvol jaar en dat zal met de nodige champagne worden gevierd. Want zonder Duitse kaskrakers als ‘Der Baader Meinhof Komplex’, zouden de bioscopen in de Bondsrepubliek in de rode cijfers zijn geraakt. Bijna 34 miljoen Duitsers kochten vorig jaar een kaartje voor een Duitse film.

‘Kleinohrhasen’ was in 2008 zelfs de meest bezochte film in de Duitse theaters met bijna vijf miljoen bezoekers. De rolprent van regisseur Til Schweiger bleef daarmee Hollywoods belangrijke troef, de Bondfilm ‘Quantum of Solace’ voor.

Geen succesgarantie

De prijs voor de beste film op de Berlinale, de Gouden Beer, is geen garantie voor commercieel succes. De winnaar van vorig jaar, de Braziliaanse film ‘Tropa de Elite’, werd nadien in geen enkele Duitse bioscoop vertoond. Het Bosnische ‘Grbavica’ was de laureaat van 2006, maar trok in de Bondsrepubliek zo weinig bezoekers dat de film na enkele weken uit de bioscopen verdween.

Elitair

Dit is het voornaamste probleem bij de Berlinale, dat het imago heeft vooral een politiek en nogal elitair filmfestival te zijn. Het vult de kunstkaternen van de kwaliteitspers, maar komt lang niet altijd overeen met de smaak van het grote publiek. In 2009 zullen de filmtheaters vooral publiek trekken met actiefilms vol met special effects als ‘The Watchmen’, ‘Push’ of ‘X-Men-Origine: Wolverine’.

Toch heeft de Berlinale een grote aantrekkingskracht voor de bekende Hollywoodsterren. De rode loper zal onder andere worden betreden door Michelle Pfeiffer, Leonardo DiCaprio, Renée Zellweger, Keanu Reeves, Demi Moore, Kate Winslet en Steve Martin. Laatstgenoemde speelt de hoofdrol in de komedie ‘Pink Panther II’, die genomineerd is voor een Gouden Beer. Veelzeggend genoeg de enige echte commerciële film op de shortlist.  

                                                                                       Heute.de / Spiegel Online

Afbeelding:

dpa/Picture Alliance

Tags: film, Berlinale

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

Lindenberg!: Het Udoversum ontstond in Gronau

Lindenberg!: Het Udoversum ontstond in Gronau

De wieg van de grootste rocklegende van Duitsland stond in Gronau. De plek bij uitstek dus om de film Lindenberg! te kijken.

Lees meer

Claim loopt uit op pr-drama voor Hohenzollern

Claim loopt uit op pr-drama voor Hohenzollern

De familie Hohenzollern wil bezittingen terug die in het verleden zijn afgenomen. Maar heeft ze daar recht op?

Lees meer

De Malle-therapeuten

De Malle-therapeuten

Merlijn Schoonenboom heeft zich in het Duitse muziekgenre Mallorca-zomerhits verdiept. Er ging een wereld voor hem open. Column met soundtrack.

Lees meer

'Koloniale kunst kan niet zomaar terug naar Afrika'

'Koloniale kunst kan niet zomaar terug naar Afrika'

Léontine Meijer-van Mensch, directeur van drie Duitse musea, wil meer onderzoek naar koloniaal erfgoed

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger