CDU en FDP moeten harde noten kraken
Veiligheid en belastingen vormen probleem

Achtergrond - 15 oktober 2009

Drie weken na de verkiezingen zijn CDU/CSU en FDP toegekomen aan de pijnpunten van de coalitiebesprekingen: belastingverlagingen en binnenlandse veiligheid. Over de dienstplicht en Turkije’s toetreding tot de EU hebben de partijen inmiddels een compromis bereikt.

CDU en FDP moeten harde noten kraken
© dpa/picture-alliance
Merkel (CDU) en Westerwelle (FDP) kunnen nog steeds lachen bij de coalitiebesprekingen

Vooral op het gebied van binnenlandse veiligheid staan liberalen en christendemocraten lijnrecht tegenover elkaar. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Schäuble (CDU) heeft de afgelopen vier jaar anti-terreurmaatregelen doorgevoerd die de FDP veel te ver gaan. De liberalen willen een groot deel van de maatregelen terugdraaien, omdat die de vrijheid en privacy van burgers te veel bedreigen.

Dat geldt bijvoorbeeld voor de omstreden online doorzoekingen van particuliere computers door de federale recherche, die sinds januari zijn toegestaan. Overigens maakte de federale recherche deze week zelf bekend dat deze online doorzoekingen nog niet één keer zijn toegepast.

Toegeven is voor beide partijen moeilijk, omdat hun geloofwaardigheid op het spel staat. De CDU heeft zo hevig voor terreurdreiging gewaarschuwd dat afzwakken van Schäubles beleid onmogelijk is. Als de FDP meegaat in de wetgeving haalt ze daarmee haar basisprincipe vrijheid onderuit.

Belastingverlaging

Ook belastingverlaging vormt een twistpunt. De CDU is pas sinds begin dit jaar voor lastenverlichting, mede onder druk van zusterpartij CSU, die daar al veel langer op hamert. De christendemocraten werden het deze zomer onderling eens over een lastenverlichting van 15 miljard euro. De liberalen willen de belastingen met 35 miljard euro verlagen. Ondanks nachtenlange besprekingen zijn de partijen nog niet tot een compromis gekomen.

Aan de vraag hoe het begrotingstekort moet worden teruggedrongen, zijn de partijen nog niet toegekomen. Ook de invoering van een eventueel nieuw belastingstelsel, waarover CDU/CSU en FDP ook van mening verschillen, moet nog aan bod komen.

Minimumloon

Over het arbeidsmarktbeleid zijn beide partijen het inmiddels voor 80 procent eens, aldus een CDU-woordvoerder. Vooral de CDU laat in de onderhandelingen haar sociale gezicht zien, aldus toonaangevend weekblad Der Spiegel, tot frustratie van de SPD. Onderwerpen waartegen de christendemocraten in de regering met de SPD nog ageerden, eigent de CDU zich nu toe. Daarmee maait de partij het gras weg voor de voeten van de sociaal-democratische oppositie, aldus Der Spiegel.

Merkel bekritiseerde deze week tijdens een vakbondsbijeenkomst politici die het ontslagrecht, de medezeggenschap en minimumloonregelingen willen aanpakken. Terwijl de CDU een verklaard tegenstander van een algemeen geldend minimumloon is. Duitsland kent geen wettelijk minimumloon. Werkgevers en werknemers mogen in elke marktsector zelf loonafspraken maken

Bescherming werknemers

CDU/CSU en FDP willen ook de komende vier jaar geen minimumloon invoeren, maar wel extreem lage salarissen aanpakken. Dat zijn lonen die meer dan een derde onder het gemiddelde in een branche liggen. Ook komt er een apart onderdeel in de privacywetgeving dat werknemers moet beschermen tegen bespionering door hun baas. De afgelopen jaren bleken onder meer de Deutsche Bahn en de Deutsche Telekom medewerkers te hebben afgeluisterd om corruptie tegen te gaan.

Ook hebben de onderhandelaars overeenstemming bereikt over beter bankentoezicht - door de Bundesbank - en de aanpak van salarissen van bankmanagers. Die moeten worden gekoppeld aan het succes van een onderneming.

Turkije en dienstplicht

De toetreding van Turkije tot de Europese Unie was een heikel punt tussen de nieuwe regeringspartners, maar daar is deze week een compromis over bereikt. De FDP is voor toetreding, de CSU tegen en de CDU wil een soort tussenvorm waarbij Turkije een speciale relatie met de EU krijgt zonder volwaardig lid te zijn.

In het regeerakkoord komt nu te staan dat Duitsland de onderhandelingen met Turkije “open” aangaat, aldus het Duitse persbureau dpa. Het zal nog jaren duren voor Turkije überhaupt EU-lid kan worden, aldus een CDU-woordvoerder, en daarom hoeft de nieuwe regering zich niet op één standpunt vast te leggen.

Het twistpunt dienstplicht is eveneens gladgestreken. De FDP wil die afschaffen. Volgens de partij worden op dit moment zo weinig mensen opgeroepen, dat de dienstplicht een willekeurig karakter krijgt. De CDU/CSU is mordicus tegen afschaffing. Het compromis luidt volgens Duitse media dat er een evaluatie van de dienstplicht komt.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger