Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD neemt tijd voor overleg over CDU/CSU-plan transitcentra

Kort nieuws - 4 juli 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De SPD heeft meer tijd nodig voor overleg over transitcentra voor asielzoekers. Die transitcentra staan in het compromis dat de CDU en de CSU maandagavond bereikten na twee weken van bittere strijd over het asielbeleid.

Na gezamenlijk overleg van de CDU, de CSU en de SPD op dinsdagavond is besloten de gesprekken donderdagavond voort te zetten. Er is vooruitgang geboekt, liet SPD-voorzitter Nahles weten, maar de partijen zijn er nog niet uit. Er is nog veel onduidelijk aan het compromis van CDU en CSU, zei vice-kanselier en minister van Financiën Olaf Scholz (SPD), en er is meer tijd nodig om "wettelijk zinvolle voorschriften te ontwikkelen". 

Vanuit de transitcentra, zo luidt het CDU/CSU-plan, moeten asielzoekers die al in een ander EU-land staan geregistreerd zo snel mogelijk naar dat land worden teruggestuurd. De SPD is tegen gesloten centra. Dat hebben zowel secretaris-generaal Lars Klingbeil als Nahles woensdagochtend herhaald. Volgens de CDU/CSU zijn de centra niet gesloten: mensen kunnen altijd terug naar Oostenrijk, zeggen zij. Dat is het andere zwakke punt van het CDU/CSU-compromis, vindt de SPD: er zijn nog geen afspraken gemaakt met Oostenrijk over het terugsturen van asielzoekers die Duitsland niet naar een ander EU-land kan uitwijzen. Vooralsnog lijkt de Oostenrijkse regering niet bereid deze asielzoekers terug te nemen. Minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU) wil daar donderdag in Wenen met de Oostenrijkse regering over praten.

De SPD verzet zich verder tegen nationale 'Alleingänge', een door Duitsland zelf uitgevoerd asielbeleid zonder dat af te stemmen met Europese partners. "Op deze basis onderhandelen we donderdagavond verder", aldus Nahles vanmorgen na overleg van de SPD-fractie.

De SPD zit door het CDU/CSU-compromis in een lastige positie: stemt ze ermee in, gaat ze in tegen haar eigen standpunt en stelt ze kiezers teleur. Keurt ze het af, dreigt een kabinetscrisis. Lees meer bij tagesschau.de en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Elite-eenheid KSK wordt grondig aangepakt nu blijkt dat rechts-extremisme diep in de gelederen is doorgedrongen.

Lees meer

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

De radicalisering van de AfD baart veel Duitsers zorgen. Extreemrechts wint steeds meer aan invloed.

Lees meer

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Welke koers gaat de CDU varen? Wie moet de partij leiden? En wat betekent dat voor Merkel?

Lees meer

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

FDP'er Kemmerich liet zich met steun van de AfD tot deelstaatpremier kiezen. Nu ziet hij toch van dat ambt af.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger