Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD neemt tijd voor overleg over CDU/CSU-plan transitcentra

Kort nieuws - 4 juli 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De SPD heeft meer tijd nodig voor overleg over transitcentra voor asielzoekers. Die transitcentra staan in het compromis dat de CDU en de CSU maandagavond bereikten na twee weken van bittere strijd over het asielbeleid.

Na gezamenlijk overleg van de CDU, de CSU en de SPD op dinsdagavond is besloten de gesprekken donderdagavond voort te zetten. Er is vooruitgang geboekt, liet SPD-voorzitter Nahles weten, maar de partijen zijn er nog niet uit. Er is nog veel onduidelijk aan het compromis van CDU en CSU, zei vice-kanselier en minister van Financiën Olaf Scholz (SPD), en er is meer tijd nodig om "wettelijk zinvolle voorschriften te ontwikkelen". 

Vanuit de transitcentra, zo luidt het CDU/CSU-plan, moeten asielzoekers die al in een ander EU-land staan geregistreerd zo snel mogelijk naar dat land worden teruggestuurd. De SPD is tegen gesloten centra. Dat hebben zowel secretaris-generaal Lars Klingbeil als Nahles woensdagochtend herhaald. Volgens de CDU/CSU zijn de centra niet gesloten: mensen kunnen altijd terug naar Oostenrijk, zeggen zij. Dat is het andere zwakke punt van het CDU/CSU-compromis, vindt de SPD: er zijn nog geen afspraken gemaakt met Oostenrijk over het terugsturen van asielzoekers die Duitsland niet naar een ander EU-land kan uitwijzen. Vooralsnog lijkt de Oostenrijkse regering niet bereid deze asielzoekers terug te nemen. Minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU) wil daar donderdag in Wenen met de Oostenrijkse regering over praten.

De SPD verzet zich verder tegen nationale 'Alleingänge', een door Duitsland zelf uitgevoerd asielbeleid zonder dat af te stemmen met Europese partners. "Op deze basis onderhandelen we donderdagavond verder", aldus Nahles vanmorgen na overleg van de SPD-fractie.

De SPD zit door het CDU/CSU-compromis in een lastige positie: stemt ze ermee in, gaat ze in tegen haar eigen standpunt en stelt ze kiezers teleur. Keurt ze het af, dreigt een kabinetscrisis. Lees meer bij tagesschau.de en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger