Duitslandweb logo Duitslandweb

Strijd tussen CDU en CSU na Europese mini-top niet geluwd

Kort nieuws - 25 juni 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De strijd tussen de zusterpartijen CDU en CSU is ook na de minitop van Europese landen zondag niet geluwd.

De CSU is niet van plan Merkel wat meer speelruimte te geven om het conflict over het vluchtelingenbeleid in Europees verband op te lossen. De Beierse minister-president Söder herhaalde zondag de CSU-eis dat mensen bij de grens moeten kunnen worden geweigerd. Met dat plan zette minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU) de verhoudingen tussen beide partijen anderhalve week geleden op scherp en verplichtte hij Merkel tot afspraken met Europese landen. Het ingelaste overleg van afgelopen weekend zorgde echter niet voor een oplossing. Donderdag en vrijdag spreken de Europese landen verder op de EU-top in Brussel.

Dinsdag spreken de regeringspartijen elkaar op een Koalitionsausschuss, een speciale vergadering van de coalitiepartijen. De SPD is het niet eens met de plannen van de Seehofer. SPD-voorzitter Nahles eist dat de CDU en de CSU daar bevestigen dat ze achter het regeerakkoord staan. Ze wil vooral van de CSU weten of die nog in staat is "constructieve bijdragen aan de regering te leveren" en of de partij dat überhaupt wel wil. Ze verwijt beide partijen "elkaar, Duitsland en half Europa lam te leggen". Lees meer bij FAZ.net

In haar commentaar schrijft tagesschau.de, de nieuwssite van de ARD, dat het tijd wordt voor Merkel om op te stappen en de weg vrij te maken voor een opvolger die wel wat voor elkaar kan krijgen in het Europese asielbeleid. Ook andere media als de FAZ en Spiegel Online zijn kritisch over Merkels Europese asielbeleid en haar kanselierschap. Lees meer bij tagesschau.deFAZ.net en Spiegel Online

Reacties

Philippe Blankert - 26 juni 2018 23:01

Als Merkel nu opstapt en plaats maakt voor een CDU-er die eindelijk WEL toegeeft 'in 2015 zijn we te ruimhartig geweest in het uitnodigen toen er nog geen Europese oplossing was afgesproken' kan er weer een CDU-CSU consensus komen. Wie zou Merkel moeten opvolgen, nu of ooit?

Ander idee: Beieren beslist over de eigen staat en houdt bij de grens tegen. Wil men Duitsland binnenkomen, dan moet dat via de buitengrens van een andere Bundesstaat.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger