Zondagavond al 40 jaar ‘Tatort’-avond
Driekwart Duitsers kijkt wel eens 'Tatort'

Achtergrond - 29 november 2010

Voor miljoenen Duitsers betekent zondagavond ‘Tatort’- avond. Duitslands populairste misdaadserie bestaat vandaag veertig jaar. Vooral het oudere publiek kijkt de serie nog graag.

Zondagavond al 40 jaar ‘Tatort’-avond
© Wikimedia Commons/Harald Schrapers
Acteur Götz George werd beroemd door zijn rol als 'Tatort'-commissaris Horst Schimanski.

Op 29 november 1970 was in de BRD de allereerste ‘Tatort’-uitzending te zien. Dat de serie uitgroeide tot Duitslands best bekeken Krimi, was toen nog niet te voorspellen. Nog altijd kijken zo’n 8,5 miljoen Duitsers trouw elke zondagavond om 20.15 naar de misdaadserie. Maar bij het jonge publiek is er niet veel belangstelling meer voor de serie.

45-plussers

De misdaadserie is een nationale cult en dat moet serieus genomen worden: het gerenommeerde onderzoeksbureau Allensbach deed naar aanleiding van het veertigjarige jubileum onderzoek naar de ‘Tatort’-kijker. Uit deze cijfers blijkt dat bijna driekwart van de Duitsers wel eens een aflevering van de Krimi ziet. De meeste vaste ‘Tatort’-kijkers zijn ouder dan 45 jaar. Jongeren weet de serie niet meer aan zich te binden: slechts 7 procent van de mensen onder de 30 jaar zegt regelmatig naar ‘Tatort’ te kijken.

Allensbach deed ook onderzoek naar de populairste hoofdcommissarissen bij het Duitse publiek. Het commissaristeam Ballauf en Schenk (Klaus Behrendt en Dietmar Bär) uit Keulen is favoriet. Ook Lena Odenthal (Ulrike Folkerts) uit Ludwigshafen zien de Duitsers graag moorden oplossen. Odenthal is al 21 jaar hoofdcommissaris en hiermee het langste in dienst bij ‘Tatort’.

Succes

Haar veertigste verjaardag vierde ‘Tatort’ gisteren met de aflevering ‘Wie einst Lilly’, waarin de nieuwe commissaris Felix Murot (Ulrich Tukur) werd voorgesteld. Ulrich Tukur is een bekend acteur die onder andere speelde in 'Das weisse Band' en 'Das Leben der Anderen'. Het inzetten van beroemde acteurs is misschien wel één van de geheimen van het succes van de misdaadserie, schrijft de regionale krant Der Westen. Andersom heeft ‘Tatort’ ook acteurs beroemd gemaakt. Zo werd de Berlijnse toneelspeler Götz George in binnen- en buitenland bekend als commissaris Schimanski.

Het succes van de wekelijkse Krimi komt waarschijnlijk ook door het regionale karakter van de serie. Verschillende regionale omroepen zenden afwisselend hun eigen ‘Tatort’-afleveringen uit op de ARD. Elke regio heeft een eigen hoofdcommissaris, met eigen gebruiken en een eigen accent. Populair is de serie ook vanwege de maatschappelijke thema’s als eerwraak en prostitutie.

Soms zorgen de thema’s voor ophef: in 2008 leverden Roma en Sinti harde kritiek op een ‘Tatort’-aflevering, omdat deze de groeperingen negatief zou stereotyperen. Een jaar eerder protesteerden 15.000 Alevieten tegen een ‘Tatort’-uitzending van de NDR over een incestgeval binnen deze islamitische geloofsgemeenschap.

'Tatort' was in de jaren tachtig en negentig ook voor veel Nederlanders een begrip, net als de misdaadseries ‘Derrick’ en ‘Der Alte’.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger