Duitslandweb logo Duitslandweb

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Achtergrond - 15 april 2024 - Auteur: Hille Steenhuis

Door de hogere temperaturen al vroeg in het voorjaar neemt het aantal teken toe in Duitsland. Hierdoor wordt de kans op besmetting met een ziekte door een tekenbeet ook groter. In Nederland wordt veel gewaarschuwd voor de ziekte van Lyme, maar in Duitsland wordt in de media vooral gesproken over het gevaar van tekenencefalitis (TBE), dat in Duitsland FSME wordt genoemd. In delen van Duitsland geldt zelfs een vaccinatie-advies voor TBE.

Het voorjaar brengt niet alleen warmte en bloemen, maar ook teken. Deze kleine parasieten kunnen gevaarlijke ziekten overdragen, zoals Lyme en TBE. Doordat het warmer wordt, komen er steeds meer teken, en ze blijven bijna het hele jaar door actief.

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie: Borrelia burgdorferi. Symptomen zijn onder meer een rode uitslag, vermoeidheid, koorts en pijn in spieren en gewrichten. Geïnfecteerden krijgen meestal een behandeling met antibiotica. Zonder behandeling kan de infectie leiden tot ernstige gewrichts- en neurologische problemen. Wanneer een teek in Nederland een ziekte overdraagt, is dit meestal de ziekte van Lyme. In Duitsland wordt deze ziekte vaak Borreliose genoemd. 

Tekenencefalitis (TBE/FSME) is een virus en wordt net als Lyme door teken verspreid. De symptomen van deze ziekte zijn onder meer koorts, hoofdpijn, spierpijn en in ernstige gevallen ontsteking van de hersenen en het ruggenmerg. Tekenencefalitis kan snel na de beet worden overgedragen, waardoor het niet helpt om teken in de avond avond te verwijderen, zoals bij de ziekte van Lyme, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

In Duitsland werden in 2023 in totaal 475 TBE-gevallen gemeld, schrijft het Robert Koch-Institut in het nieuwe overzicht van risicogebieden. In 2022 waren dat er nog 565. Een belangrijk verschil met de ziekte van Lyme is dat een virus niet met antibiotica kan worden behandeld, maar er is wel een vaccin beschikbaar. 

Risicogebieden TBE. Kaart: Robert Koch-Institut, 2024

De Duitse vaccinatiecommissie, STIKO, raadt deze vaccinatie aan voor alle mensen die in TBE-risicogebieden wonen en veel buiten zijn. Het Robert Koch-Institut (RKI) heeft 180 districten in Duitsland als TBE-risicogebied aangewezen, met name in Beieren, Baden-Württemberg en Zuid-Hessen. Ook Duitsers die op vakantie gaan in landen als Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië en delen van Frankrijk wordt geadviseerd zich te vaccineren. 

Nederlanders die op vakantie gaan in Duitsland kunnen zich ook laten vaccineren tegen TBE, al wordt daar weinig actief over geïnformeerd. De GGD adviseert een vaccinatie tegen TBE wanneer iemand langer dan vier weken kampeert of wandelt in natuurgebieden.

Het vaccin dat beschikbaar is in Nederland vereist een volledige inenting van 3 doses, verspreid over minimaal 6 tot maximaal 15 maanden. Een eerste boosterprik na 3 jaar, gevolgd door een booster om de (meestal) 5 jaar, zorgt voor blijvende bescherming. De vaccinatie kan vaak worden toegediend met de eerste 2 prikken vóór de reis, gevolgd door de derde na een half jaar. De Stichting Tekenbeetziekten raadt aan om minimaal 5-8 weken voor de reis te beginnen met vaccineren.

De kosten van de vaccinatie kunnen verschillen en worden in Nederland niet gedekt door de zorgverzekering. Meestal kost een vaccinatie 60 euro.

Andere maatregelen die de GGD aanbeveelt, zijn het dragen van lange kleding, het gebruiken van insectenwerende middelen, zoals DEET en het controleren op teken.

Reacties

Dennis - 18 april 2024 12:38

Beste Hans. Ik ben nu 25 jaar huisarts. Kun jij me vertellen wat de goede techniek is om intramusculair te prikken? Ik kan het maar op één manier

Reageer
Angelique Tuzkapan - 17 april 2024 18:40

Welke techniek is de goede?

Reageer
Hans - 17 april 2024 08:10

Grappig om het ineens een boosterprik te noemen ipv een herhaalprik.

Helaas vertrouwen veel mensen het RKI niet meer na alle leugens en misinformatie die ze verspreid hebben (WOB-documenten) en trekken nu alles in twijfel. Na de derde prik kreeg ik zelf een pijnlijke arm, na de eerste herhaalprik heb ik bijna een jaar heel erge last gehad. Ik nam hem omdat ik dagelijks 10 tot 20 teken heb. Als je de vaccinatie haalt, zorg dat je weet welke techniek is gebruikt, sommige zijn niet goed.

Reageer
Wiebke Pittlik Hans - 18 april 2024 10:31

De beschuldiging dat het RKI leugens en misinformatie zou hebben verspreid is veelvuldig te lezen op social media, maar wordt weerlegd door meerdere publicaties, zie bvb: https://www.tagesschau.de/faktenfinder/kontext/rkifiles-corona-100.html
Groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger