Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdagfractie Die Linke bestaat niet meer

Kort nieuws - 6 december 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdagfractie van de Duitse socialistische partij Die Linke is vandaag om middernacht officieel opgeheven. Dat was onvermijdelijk geworden na de overstap van meerdere fractieleden naar de nieuwe partij van voormalig Linke-politicus Sahra Wagenknecht. Voorlopig zitten de 38 voormalige Linke-fractieleden als losse afgevaardigden in het Duitse parlement.

Die Linke werd in 2021 met 38 zetels in de Bondsdag gekozen. In oktober maakte Sahra Wagkenknecht, voormalig fractievoorzitter van Die Linke en sinds de oprichting in 2007 bij die partij betrokken, bekend haar eigen partij op te richten, de BSW, Bündnis Sahra Wagenknecht. Negen socialistische afgevaardigden stapten naar de BSW over, waardoor Die Linke onder de grens van 37 zetels terecht kwam. Met minder dan 37 zetels heeft een partij geen fractierechten meer en daarmee minder invloed en minder financiële middelen. 

Als gevolg van de opheffing van de Linke-fractie zijn er sinds middernacht 38 losse parlementariërs zonder fractie in de Bondsdag bijgekomen. Zowel de 28 Bondsdagleden die bij Die Linke zijn gebleven als de 10 leden van Wagenknechts nieuwe partij willen zo snel mogelijk een Gruppenstatus aanvragen. Als losse afgevaardigden hebben ze in de Bondsdag vrijwel geen invloed, als Gruppe hebben ze meer rechten en mogelijkheden, al zijn die nog altijd een stuk beperkter dan die van een fractie. Of de Gruppenstatus aan die Linke en de BSW wordt verleend en welke rechten de partijen in het parlement krijgen, moet de Bondsdag besluiten.

De opheffing van de fractie betekent dat alle 108 medewerkers worden ontslagen en alle bezittingen moeten worden verkocht. Vermogen en eigendommen van partijen zijn officieel van de belastingbetaler en moeten daarom bij opheffing worden teruggegeven aan het Bondsdagbestuur. Als Die Linke een groepsstatus krijgt, mag ze de bezittingen van de voormalige fractie niet meer gebruiken en moet ze spullen opnieuw aanschaffen en medewerkers opnieuw in dienst nemen. Lees meer bij TagesschauDer Spiegel en n-tv

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger