Duitslandweb logo Duitslandweb

Wagenknecht verlaat Die Linke en neemt fractiegenoten mee

Kort nieuws - 23 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Prominent parlementariër voor de Duitse socialistische partij Die Linke, Sahra Wagenknecht, heeft maandagochtend officieel aangekondigd in 2024 een eigen partij op te richten. Negen fractieleden van Die Linke volgen haar. Daarmee dreigt Die Linke de fractiestatus in de Bondsdag te verliezen.

Wagenknecht (54) heeft maandag bekend gemaakt dat ze Die Linke verlaat en haar eigen partij BSW, Bündnis Sahra Wagenknecht, opricht. Die moet begin 2024 een feit zijn, zodat ze mee kan doen aan de Europese verkiezingen in juni. Voorzitter van de nieuwe partij wordt Amira Mohamed Ali, tot voor kort fractievoorzitter van Die Linke. De BSW staat voor "rechtvaardigheid en gezond verstand", aldus Wagenknecht.

Tien Linke-leden gaan met Wagenknecht mee, van wie negen een zetel in de Bondsdag hebben. Wagenknecht kondigde aan dat zij, tot haar nieuwe partij is opgericht, lid van de Linke-fractie blijven. Zo kan er een "geordende overgang" plaatsvinden. 

Voor Die Linke heeft het verlies van negen fractieleden vergaande gevolgen. Met hun vertrek - zoals het er nu naar uitziet in januari - komt de partij onder de grens van 37 zetels. Dan heeft ze geen fractierechten meer en daarmee minder invloed en minder financiële middelen. 

Een programma heeft Wagenknecht nog niet gepresenteerd. De afgelopen jaren verweet ze Die Linke onder meer dat die met thema's als het redden van drenkelingen in de Middellandse Zee, gendergelijkheid en "blind eco-activisme" niet de belangen van de kiezers behartigt. Zelf is ze voor het instellen van een bovengrens aan het aantal vluchtelingen dat naar Duitsland komt. De Linke heeft met haar standpunten juist de rechts-radicale AfD een dienst bewezen, zei Wagenknecht al eerder. Vandaag noemde ze het kabinet van kanselier Scholz "de waarschijnlijk slechtste regering" in de geschiedenis van de bondsrepubliek. Dat leidt er volgens haar toe dat veel mensen uit woede of wanhoop rechts stemmen. 

Na de Russische inval in Oekraïne keerde Die Linke zich tegen Duitse wapenleveranties, maar legde de verantwoordelijkheid van de oorlog wel bij Rusland. Wagenknecht organiseerde daarentegen een grote ‘vredesdemonstratie’, die zich volgens critici veel te weinig afbakende van Rusland en van extreemrechtse groeperingen. Ze is tegen de sancties die Rusland zijn opgelegd en wil dat Duitsland weer aardgas uit Rusland importeert. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel of luister het item van Bureau Buitenland op Radio 1 over Wagenknecht

Reacties

Staal - 28 januari 2024 16:46

Ik vergelijk de wanhoop van de Duitse kiezers die AfD, gelijk met de Nederlandse kiezers die uit ontevredenheid na velen jaren Rutte, de PVV kiezen. Niet alle leden van de AfD zijn nazi of ondemocratisch , gelijk de stemmers op de PVV ook niet allemaal Moslimhaters of ondemocratisch zijn. Het Kabinet onder Schol vind ik niet democratisch omdat iedereen die een beetje begrip voor de Palestijnen toont, geboycot wordt. Rusland: geen wapentuig maar overleg. WOII: 20 milj. doden!

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger