Duitslandweb logo Duitslandweb

Wagenknecht richt officieel nieuwe partij BSW op

Kort nieuws - 9 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Voormalig Linke-politicus Sahra Wagenknecht heeft haar nieuwe partij BSW officieel opgericht. In oktober verliet ze Die Linke, waarvan ze tot dan toe een prominent gezicht was, en verscheurde de Linke-fractie in de Bondsdag. 

De nieuwe partij BSW heet voluit 'Bündnis Sahra Wagenknecht - für Vernunft und Gerechtigkeit' (voor verstand en rechtvaardigheid). Voorzitters zijn Wagenknecht en Amira Mohamed Ali, tot voor kort fractievoorzitter van Die Linke. BSW wil in juni meedoen aan de Europese verkiezingen en in september aan de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaten Thüringen, Saksen en Brandenburg. 

Een programma heeft de partij nog niet, daar wordt de komende periode aan gewerkt. Wagenknecht verliet Die Linke, waarvan ze onder meer fractievoorzitter is geweest, vorig jaar uit onvrede met het beleid. Met thema's als het redden van drenkelingen in de Middellandse Zee, gendergelijkheid en "blind eco-activisme" behartigden de socialisten wat haar betreft niet meer de belangen van de kiezers. Omdat meerdere fractieleden Wagenknecht volgden en de Linke-fractie verlieten, werd die te klein en moest zichzelf ontbinden in december. 

De BSW heeft "het potentieel het Duitse partijenspectrum ingrijpend te veranderen en vooral de politiek in ons land principieel te veranderen", zei Wagenknecht maandag bij de presentatie van haar partij in Berlijn. De regering toont wat haar betreft onvermogen en arrogantie. Vooral mensen in Oost-Duitsland voelen zich in de steek gelaten, zei ze. Wagenknecht heeft zelf een Oost-Duitse achtergrond. Duitse politieke deskundigen verwachten dat de BSW een groot deel van de proteststemmers achter zich kan krijgen en stemmen bij de AfD weg kan halen.  

De BSW is al in de Bondsdag vertegenwoordigd. Toen Wagenknecht Die Linke verliet, nam ze negen andere Linke-fractieleden mee. Omdat ze met te weinig parlementariërs zijn voor een fractie, willen ze een zogenoemde Gruppe in de Bondsdag vormen. Daarmee hebben ze minder financiële middelen en minder rechten, zoals spreektijd. De Bondsdag moet nog besluiten over de groepsstatus van de BSW. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger