Duitslandweb logo Duitslandweb

Nieuwe partij BSW: Streng asielbeleid en geen wapenleveranties meer

Kort nieuws - 29 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Op haar eerste partijcongres heeft de BSW, de nieuwe partij van voormalig Linke-politicus Sahra Wagenknecht, afgelopen weekeinde haar programma voor de Europese verkiezingen gepresenteerd. De BSW wil onder meer een einde aan de wapenleveranties aan Oekraïne en een strenger migratiebeleid.

Wagenknecht stapte eind vorig jaar uit Die Linke, waar ze jarenlang fractievoorzitter was, en richtte begin dit jaar haar eigen partij Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) op. Ze nam enkele Linke-Bondsdagleden mee, waardoor de partij zetels heeft in het Duitse parlement.

De BSW wil meedoen aan de Europese verkiezingen in juni. Op het partijcongres in Berlijn stemden de bijna 400 leden unaniem voor het verkiezingsprogramma. De BSW wil onder meer een strenger migratiebeleid, een versoepeling van de Europese schuldenregels en ook wil ze dat de wapenleveranties aan Oekraïne worden stopgezet. Wagenknecht pleitte ervoor de oorlog in Oekraïne zo snel mogelijk met onderhandelingen te beëindigen. Lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen worden oud-Linke-politicus Fabio de Masi en voormalig SPD-burgemeester van Düsseldorf Thomas Geisel.

In haar toespraak op het congres richtte Wagenknecht zich in felle bewoordingen tegen de huidige regering van SPD, Groenen en FDP. Die noemde ze "de domste regering van Europa". De coalitie brengt Duitsland volgens haar in een crisis en in het ergste geval in een oorlog. De BSW is kritisch over de NAVO en de VS, tegen "groen moralisme" en voor hogere minimumlonen en pensioenen. Het tegengaan van sociale ongelijkheid noemde Wagenknecht als een van de speerpunten van haar partij. 

De BSW wil kiezers aanspreken die zich, zoals Wagenknecht zegt, politiek nergens thuis voelen en alternatieven zoeken. Daarmee richt ze zich ook op kiezers van de rechts-radicale AfD. Tegelijkertijd zet de BSW zich af tegen de AfD, waar volgens Wagenknecht ook nazi's en rechtsextremisten deel van uitmaken. In september zijn er verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaten Saksen, Thüringen en Brandenburg. Ook daar wil de BSW aan meedoen. De verwachting is dat de nieuwe partij veel proteststemmers achter zich kan krijgen en inderdaad kiezers bij de AfD weg kan halen. Lees meer bij ZDF HeuteTagesschau en MDR

Luister ook:
Hoofdredacteur van Duitslandweb Wiebke Pittlik over Sahra Wagenknecht en de BSW bij 'Met het oog op morgen' (NPO Radio 1, 27-1-2024)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger