Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdagfractie Die Linke heft zichzelf op

Kort nieuws - 14 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het is zeer ongebruikelijk dat een Bondsdagfractie zichzelf opheft. Die Linke heeft besloten dat per 6 december te doen. Aanleiding is de overstap van meerdere fractieleden naar de nieuwe partij van voormalig partijgenoot Sahra Wagenknecht.

Die Linke werd in 2021 met 38 zetels in de Bondsdag gekozen. Nu meerdere fractieleden opstappen, komt de partij onder de grens van 37 zetels terecht. Dan heeft ze geen fractierechten meer en daarmee minder invloed en minder financiële middelen. De Linke-afgevaardigden die niet naar de nieuwe partij van Wagenknecht overstappen, willen zo snel mogelijk een Gruppenstatus aanvragen. Daarmee zijn ze nog wel in het parlement vertegenwoordigd, maar hebben ze minder rechten.

Wagenknecht, voormalig fractievoorzitter van Die Linke en sinds de oprichting in 2007 bij die partij betrokken, maakte in oktober bekend de BSW, Bündnis Sahra Wagenknecht, op te richten. Deze nieuwe partij moet begin 2024 een feit zijn, zodat ze mee kan doen aan de Europese verkiezingen in juni. Negen Linke-fractieleden hebben besloten naar de BSW over te stappen.

Een Gruppe met 28 afgevaardigden is beter dan een fractie van 38 leden die steeds met elkaar overhoop liggen, aldus Linke-fractievoorzitter Dietmar Bartsch. Hij hoopt dat zijn partij na het vertrek van Wagenknecht een nieuwe start kan maken. De verwachting is dat ook de BSW een Gruppe in de Bondsdag zal vormen, met 10 leden. Of de Gruppenstatus aan die Linke en de BSW wordt verleend en welke rechten de partijen in het parlement krijgen, moet de Bondsdag besluiten. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger