Duitslandweb logo Duitslandweb

Die Linke wil breken met Sahra Wagenknecht

Kort nieuws - 12 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse socialistische partij Die Linke zit in een crisis. Zaterdag heeft het bestuur voormalig fractievoorzitter Sahra Wagenknecht opgeroepen afstand te doen van haar zetel in het Duitse parlement en de partij te verlaten. 

Wagenknecht is lange tijd het gezicht geweest van de partij. Ook nu ze 'gewoon' Bondsdaglid is, is ze nog buitengewoon zichtbaar en invloedrijk. Maar haar standpunten wijken af van de partijlijn.

Het partijbestuur heeft zaterdag een besluit aangenomen waarin staat: "De toekomst van Die Linke is een toekomst zonder Sahra Wagenknecht." Wagenknecht kondigt al maanden aan dat ze mogelijk een eigen partij gaat oprichten. Daarmee beschadigt ze de partij enorm, vindt het bestuur.

Ze vinden dat de politica Die Linke chanteert met de dreiging een eigen partij te beginnen. Ook negeert ze meerderheidsbesluiten van de partij, bijvoorbeeld in de Oekraïne-kwestie. Wagenknecht en ook anderen in Die Linke zijn tegen het steunen van Oekraïne in de oorlog tegen Rusland. Samen met de bekende feministe Alice Schwarzer stelde Wagenknecht een pamflet op en organiseerde ze een vredesdemonstratie, waar ook extreemrechts welkom was.

Wagenknecht draagt het standpunt uit dat Rusland Oekraïne is binnengevallen omdat het land dreigde lid te worden van de NAVO. De NAVO zou Rusland hebben geprovoceerd. Ook zouden de Verenigde Staten helemaal niet op vrede uit zijn. De oorlogsmisdaden die Rusland pleegt in Oekraïne benoemt Wagenknecht niet of nauwelijks en ze is er fel op tegen dat er economische sancties tegen Rusland zijn ingesteld. Ook in de Bondsdag heeft ze toespraken gehouden die als Russische propaganda werden ervaren. Meerdere politici zijn vertrokken bij Die Linke omdat ze zich van de standpunten van Wagenknecht en haar aanhangers willen distantiëren. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

H Zantinge - 18 september 2023 12:26

Ik heb haar gevolgd in een interview op de DUITSE tv waarin ze zegt dat de enige weg naar vrede in Oekraine onderhandelingen zijn Volkomen eens

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger