Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland houdt kerncentrales 12 jaar langer open
Merkel bereikt compromis over kernenergie

Achtergrond - 6 september 2010

Duitsland houdt zijn kerncentrales gemiddeld 12 jaar langer open. Dat is het compromis dat CDU/CSU en FDP hebben bereikt over het omstreden gebruik van kernenergie. De oppositie en milieuorganisaties zijn woedend. Zij vinden dat Merkel is gezwicht voor de lobby van de energiebedrijven.

Duitsland houdt kerncentrales 12 jaar langer open
© Flickr.com/iPortable/cc
Kerncentrale Grafenrheinfeld. In 2002 werd bepaald dat de centrale in 2014 zou moeten sluiten.

Een revolutie in de energievoorziening, noemt kanselier Angela Merkel (CDU) het nieuwe energieconcept van haar regering. Het compromis over het openhouden van de centrales is zondag na maandenlange ruzies tussen de coalitiepartners bereikt. Het energieconcept bevat daarnaast maatregelen ter verbetering van het elektriciteitsnet, voor meer energiebesparing en voor een betere klimaatbescherming.

Kerncentrales langer open

De Duitse kerncentrales blijven gemiddeld 12 jaar langer open. Oudere centrales krijgen een extra looptijd van 8 jaar, nieuwe 14 jaar. Deze resterende looptijd van de kerncentrales vormde een van de belangrijkste kwesties in het huidige kernenergiedebat.

In 2002 besloot de regering van SPD en Groenen dat de Duitse kerncentrales uiterlijk in 2020 moesten zijn gesloten. De huidige regering van CDU/CSU en FDP besloot bij haar aantreden vorig jaar dat de centrales juist langer moeten openblijven. Dit tot grote vreugde van de Duitse energiebedrijven, die de centrales beheren. Maar hoeveel langer, daarover bestond tot vandaag zelfs binnen de CDU/CSU onenigheid.

Belasting energieconcerns

In ruil voor de langere looptijden moeten de vier grote energiebedrijven E.on, RWE, EnBW en Vattenfall miljarden aan belasting betalen. Tussen 2011 en 2016 geldt een belasting op brandstofelementen (Brennelementensteuer) van 2,3 miljard euro per jaar. Daar bovenop komt een speciale bijdrage voor de stimulering van duurzame energie.

De energieconcerns hebben veel profijt van de langere looptijden. Zij verdienen aan de verkoop van kernenergie netto 1 miljoen euro per dag per centrale, berekende weekblad Die Zeit deze zomer. De regering wil met de belastingen ongeveer de helft van de extra winsten innen die de langere looptijden opleveren. Maar volgens de nieuwssite heute.de komt het uiteindelijk op veel minder neer, namelijk slechts 25 procent.

'Omkoping'

De oppositiepartijen en milieuorganisaties zijn woedend over het nieuwe concept. Zij verwijten de regering voor de eisen van de energiebedrijven te zijn gezwicht. Volgens SPD-voorzitter Siegmar Gabriel is de veiligheid van de Duitsers door zwart-geel aan de vier grote energiebedrijven verkocht. Ook de Groenen en Die Linke vinden dat Merkels regering zich heeft laten “omkopen”, aldus Der Spiegel. Milieuorganisaties vrezen dat dit compromis ten koste gaat van investeringen in duurzame energie.

Kernenergie is relatief goedkoop, schoon, vermindert de afhankelijkheid van aardolie en zorgt voor werkgelegenheid. Nadelen zijn de gevaren voor het milieu en de veiligheid, zoals het ontbreken van een duurzame oplossing voor het kernafval.

De regering hoopt het nieuwe concept zonder toestemming van de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, te kunnen doorvoeren. Zij vindt kernenergie geen deelstaataangelegenheid. De oppositie wil dat de Bondsraad, waar de regering geen meerderheid heeft, zich wel over het openhouden van de centrales buigt.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger