Kerncentrale Obrigheim gesloten
Nieuws

Achtergrond - 11 mei 2005

(11 mei 2005) De Duitse kerncentrale Obrigheim in de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg is vanmorgen even voor acht uur definitief stilgelegd. De centrale is 37 jaar in gebruik geweest. De sluiting is het gevolg van afspraken die de rood-groene regering in 2001 met de Duitse energiebedrijven hebben gemaakt om de kernenergie in Duitsland geheel af te schaffen. Het bedrijfsleven en de oppositie zijn daartegen.

Obrigheim is de oudste kerncentrale van Duitsland en na die van Stade, die in november 2003 werd stilgelegd, het tweede zogenoemde Atomkraftwerk (AKW) dat gesloten wordt. In 2002 werd, als gevolg van de afspraken van regering en bedrijfsleven, een wet aangenomen waarin de toen nog negentien kerncentrales in Duitsland een maximale hoeveelheid te produceren stroom kregen toebedeeld. Na het bereiken van die hoeveelheid moeten ze worden gesloten. Volgens dit afbouwprogramma zal Duitsland in 2020 geen kerncentrales meer hebben. Obrigheim heeft haar maximum bereikt en werd daarom vanmorgen gesloten. De werknemers zullen nog vijftien tot twintig jaar in dienst blijven, want zo lang duurt het afbreken van de kerncentrale.

De oppositiepartij CDU en belanghebbenden uit bedrijfsleven en industrie zijn tegen de afschaffing van de kernenergie. De minister-president van Baden-Württemberg, Günther Oettinger (CDU) noemde het sluiten van Obrigheim "een economisch foute ontwikkeling, die de arbeidsmarkt en de energiebedrijven schaadt." De CDU heeft al laten weten dat zij, mocht zij de verkiezingen volgend jaar winnen, de sluiting van de kerncentrales zal afschaffen en mogelijk zelfs nieuwe centrales zal bouwen.

In 2004 werd 28 procent van de Duitse energie opgewekt in kerncentrales. Op de tweede plaats staat bruinkool (26 procent), gevolgd door steenkool (22 procent), gas (10,4 procent) en duurzame energievormen (9,4 procent).

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Kernkraftwerk Obrigheim wird abgeschaltet

Spiegel Online
Aus für AKW Obrigheim

Die Welt
Dem AKW Obrigheim wurde der Strom abgedreht

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger