Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland en EU hebben compromis bereikt over e-fuels

Kort nieuws - 27 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland en de Europese Commissie hebben een compromis bereikt in hun conflict over de afschaffing van verbrandingsmotoren vanaf 2035 en het gebruik van e-fuels. Dat maakte de Duitse minister van Verkeer Volker Wissing (FDP) zaterdag bekend.

De Europese Commissie wil de verbrandingsmotor na 2035 afschaffen. Duitsland blokkeerde begin maart ineens de finale stemming daarover, hoewel het eerder met de plannen had ingestemd. Dit tot grote irritatie van Brussel en andere EU-lidstaten.

Wissing liet weten dat Duitsland vindt dat auto's na 2035 nog wel met verbrandingsmotor kunnen worden gemaakt als ze rijden op synthetische brandstoffen, zogenoemde e-fuels. De Europese Commissie had volgens Wissing toegezegd een uitzondering voor e-fuels nader te onderzoeken maar hij had de indruk dat dit niet serieus zou worden aangepakt. Kanselier Scholz (SPD) steunde Wissing, omdat in het Duitse regeerakkoord is vastgelegd dat Duitsland zich inzet voor e-fuels. Dit was een vurige wens van de FDP.

De EU en Duitsland hebben nu besloten dat ook na 2035 verbrandingsmotoren worden toegelaten, maar alleen als daarvoor uitsluitend e-fuels kunnen worden getankt. Ze mogen niet ook nog op andere brandstoffen kunnen lopen. Eurocommissaris Frans Timmermans liet via twitter weten dat de Europese Commissie nu snel CO2-criteria gaat opstellen waaraan deze verbrandingsmotoren moeten voldoen. Op dit moment stoten auto's die e-fuels tanken nog steeds CO2 uit en zijn dus nog niet volledig klimaatneutraal. Lees meer bij Tagesschau, Süddeutsche Zeitung en Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger