Stoiber bestrijdt EU-bureaucratie met succes
Opdracht voormalig CSU-voorman met twee jaar verlengd

Achtergrond - 2 september 2010

Edmund Stoiber, voormalig minister-president van Beieren, strijdt nu al bijna drie jaar tegen de bureaucratie in de Europese Unie. Werd hij bij zijn aanstelling aanvankelijk vooral bespot en bekritiseerd, inmiddels is er alom respect voor zijn werk. “Voortreffelijk”, zegt EU-baas Barroso zelfs en geeft hem nu twee jaar extra voor zijn opdracht.

Stoiber bestrijdt EU-bureaucratie met succes
© Flickr.com/Junge Union Deutschlands

„De EU is toch geen opslagplaats voor deelstaatpolitici”, zei Martin Schulz, fractievoorzitter van de Europese sociaaldemocraten, toen zijn landgenoot Stoiber (68) in november 2007 aan de slag ging. Hij was niet als enige kritisch. In Duitsland smaalden politici van FDP, Die Grünen en SPD dat Stoiber zich in Beieren nooit had ingezet voor een afgeslankt overheidsapparaat. Bovendien ging hij als minister-president ooit tekeer tegen de euro en heeft hij menig Europees besluit hard bekritiseerd. Voor velen was de CSU-voorman daarom niet de meest voor de hand liggende kandidaat om de bureaucratie in de EU aan te pakken.

De Duitse media concluderen bijna drie jaar later ietwat verbaasd dat de scepsis is omgeslagen in respect. De christelijk-sociale machtspoliticus denkt nu Europees, aldus de Duitse nieuwssite n-tv.de. Zelfs de kritische Schulz spreekt inmiddels lovende woorden over Stoiber.

Leger van tegenstanders

Stoibers aanstelling zou eigenlijk deze zomer zijn afgelopen. Jose Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, wil echter dat de Duitse bureaucratiebestrijder langer doorwerkt. Daarom blijft hij aan tot 2012. Bovendien wordt Stoibers werkgroep van 15 man voortaan ook betrokken bij nieuwe Europese wetgeving, om te voorkomen dat ook daar teveel bureaucratische regels in sluipen. “Dat is best opmerkelijk”, zegt Stoiber daarover zelf tevreden in Die Welt.

De taak van zijn werkgroep is niet gemakkelijk, schrijft het liberale dagblad. Het leger van tegenstanders van minder bureaucratie is groot en goed georganiseerd – milieuactivisten, consumentenorganisaties, gezondheidsactivisten, EU-commissarissen. Zij zien de positie van hun cliënten in het gedrang komen of hun eigendommen en inkomen bedreigd. “Het werk herinnert vaak aan Sisyphus”, bevestigt Stoiber.

Twee grote successen heeft hij inmiddels op zijn naam staan, zegt de bureaucratiebestrijder. Bedrijven kunnen in de EU hun rekeningen voortaan ook per e-mail versturen en kleine bedrijven hoeven geen ingewikkelde boekhouding meer bij te houden. Dat scheelt volgens Stoiber ruim 24 miljard euro per jaar.

Innerlijke rust

De komende jaren wil hij vooral kijken wat hij kan verbeteren aan de implementatie van EU-regelgeving in de verschillende lidstaten. “Daar maken ze de dingen namelijk pas echt gecompliceerd”, aldus Stoiber in de regionale Märkische Allgemeine Zeitung. In Die Welt toont hij berouw voor zijn eigen eurosceptische houding in de jaren dat hij nog in de Duitse politiek actief was. Die harde kritiek op Europa, dat zou hij nu niet meer zo doen, geeft hij toe.

Het liberale dagblad merkt op hoe ontspannen Stoiber is. Als politicus sprak hij “meer dan 30 jaar lang zonder te pauzeren, hij slikte woorden in, zijn zinnen waren meestal te lang en vaak niet te begrijpen, zijn blik was nors en hij was altijd bedacht op aanvallen. Als hoogste bureaucratiebestrijder van de Europese Unie lijkt de 68-jarige nu eindelijk zijn innerlijke rust te hebben gevonden.”

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger