Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland presenteert nationale veiligheidsstrategie

Kort nieuws - 14 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering heeft woensdagmorgen een nationale veiligheidsstrategie gepresenteerd. Daarin wordt niet alleen op militaire veiligheid ingegaan, maar een integrale visie op de veiligheid van Duitsland gegeven. In het regeerakkoord was vastgelegd dat Duitsland voor het eerst zo'n strategie - naar Amerikaans voorbeeld - zou uitwerken.

Een nationale veiligheidsraad - waarvan eerder sprake was - komt er niet. Volgens Duitse media konden kanselier Olaf Scholz (SPD) en minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) het daarover niet eens worden. De presentatie van de strategie was eigenlijk al gepland voor de Münchner Sicherheitskonferenz in februari, maar door de interne discussie in de regering lukte dat niet. 

Baerbock legde tijdens de presentatie uit dat Duitsland veel vaker en veel eerder veiligheidsafwegingen moet maken, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen of toestaan van digitale projecten en nutsvoorzieningen. Bij infrastructuur bijvoorbeeld moet de geopolitieke betekenis worden meegewogen, aldus de minister. Ze haalde het voorbeeld aan van de verkoop van de grootste Duitse gasopslag aan Gazprom. Dat werd een probleem na de Russische inval in Oekraïne.

Scholz sprak van een grote ommekeer in de veiligheidspolitiek, omdat eerdere veiligheidsstrategieën beperkter en op defensie gericht waren. Centrale pijlers in de strategie zijn de verankering van Duitsland in de EU en NAVO, het beschermen van de democratie en de economie en het versterken van maatschappelijke samenhang, aldus Scholz.

In de strategie wordt rekening gehouden met alle binnenlandse en buitenlandse bedreigingen voor Duitsland. Dat kunnen cyberaanvallen zijn, mogelijke aanslagen op kritische infrastructuur of klimaatverandering. Duitsland zegt onder meer toe zich te houden aan de NAVO-norm om 2 procent van het bbp uit te geven aan defensie en verplicht zich tot de aanleg van voedsel- en energiereserves voor noodgevallen.  

De Zeitenwende na de Russische inval in Oekraïne zorgde dat de strategie al moest worden toegepast terwijl die nog werd uitgewerkt, zei Baerbock. Ze erkende dat Duitsland door andere landen al vaak was gewaarschuwd voor de afhankelijkheid van Rusland. Op dat vlak heeft Duitsland al een geheel nieuwe koers ingezet. 

Voor de omgang met China wordt een aparte strategie uitgewerkt, die later dit jaar wordt gepresenteerd. Lees meer bij Tagesschau en op de overheidssite over de nationale Sicherheitsstrategie

Bij de persconferentie waren vanmorgen naast Scholz en Baerbock ook vice-kanselier en minister van Financiën Christian Lindner (FDP), minister van Defensie Boris Pistorius (SPD) en die van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) aanwezig. Na de vele interne ruzies, onder meer over de nieuwe verwarmingswet, wil de bondsregering eenheid uitstralen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger