Duitslandweb logo Duitslandweb

Kritiek op snijden in begroting Duitse defensie

Kort nieuws - 8 juli 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering is het vrijdag eens geworden over de begroting voor 2025. Daarin wordt voor het ministerie van Defensie 5 miljard euro minder uitgetrokken dan minister Boris Pistorius (SPD) had aangevraagd. De minister noemt dat 'vervelend', het leger is 'geshockeerd'.

In plaats van de 58 miljard euro die minister Pistorius voor Defensie zegt nodig te hebben, is in de begroting rond de 53 miljard euro uitgetrokken. "Dat is vervelend voor mij, omdat ik bepaalde dingen dan niet met de snelheid kan aanpakken die noodzakelijk is met het oog op de Zeitenwende en de huidige dreiging," reageerde Pistorius vanuit Alaska. Daar was hij aanwezig was bij de NAVO-oefening Arctic Defender, waar gevechtspiloten onder Duitse leiding trainen.

Na de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 kondige kanselier Olaf Scholz (SPD) een Zeitenwende aan, een ommezwaai in het buitenland- en defensiebeleid, waaronder een speciale investering van 100 miljard euro in het Duitse leger. Dat geld zal eind dit jaar zijn uitgegeven, aldus Pistorius. Zelfs de door hem aangevraagde 58 miljard is volgens hem niet genoeg voor Duitsland om de komende jaren aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Daaronder valt de NAVO-norm om 2 procent van het bbp aan defensie te besteden. 

Het leger is verbaasd en geshockeerd over het bedrag dat voor defensie wordt uitgetrokken, aldus André Wüstner, voorzitter van het Bundeswehrverband, de belangenorganisatie van het leger. Inspecteur-generaal Carsten Breuer, de hoogste Duitse militair in rang, wil garanties van de regering dat er de komende jaren duidelijk meer geld beschikbaar komt, zodat Duitsland aan zijn verplichtingen kan voldoen. "De Russische strijdkrachten plannen 1,5 miljoen extra soldaten. Dat zijn er meer dan in de gehele EU." 

De begroting moet nog officieel door het kabinet en door de Bondsdag worden goedgekeurd. Pistorius hoopt dat er dan toch nog meer geld voor zijn ministerie vrijkomt. Vandaag reist hij naar Washington, waar dinsdag een NAVO-top begint. "Van Duitsland wordt veel verwacht en terecht", aldus de minister. "We zijn de grootste economie van Europa en de grootste NAVO-partner in Europa. Daarom hebben we een bijzondere verantwoordelijkheid te dragen en dat doen we ook." Lees meer bij Die Zeit, Tagesschau en Die Welt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger