Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz: NAVO moet buiten strijd blijven

Kort nieuws - 23 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse kanselier Olaf Scholz heeft woensdag in een debat over de begroting in de Bondsdag duidelijk gesteld dat de NAVO geen partij wordt in de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Duitsland is op allerlei manieren solidair met Oekraïne, zei Scholz, maar de NAVO kan niet betrokken raken. Een no-fly-zone is daarom geen optie. 

Scholz zei dat de sancties effect hebben en nog steeds worden aangescherpt. "De wapens moeten zwijgen en wel direct." Een volledige olie- en gasboycot wil hij niet, uit vrees voor een economische recessie. De sancties moeten de EU niet harder treffen dan het Russische regime, aldus Scholz.

De kanselier vertelde deze week indringend met de Russische president Poetin te hebben gesproken. Scholz: "Poetin moet de waarheid horen over de oorlog in Oekraïne. En deze waarheid is: de oorlog verwoest Oekraïne. Maar met de oorlog verwoest Poetin ook Ruslands toekomst." 

Belangrijk onderwerp in het debat was de 100 miljard euro die Duitsland extra uittrekt voor het leger. Voor deze investering is een grondwetswijziging nodig en daarvoor heeft de regering tweederde meerderheid nodig in de Bondsdag. Fractievoorzitter Friedrich Merz van oppositiepartij CDU/CSU formuleerde de voorwaarden voor instemming van zijn partij. Hij wil inspraak over de besteding van het geld en wil zeker stellen dat het geld ook echt wordt besteed aan de Bundeswehr, voordat hij akkoord gaat. Ook wil hij garanties dat de komende jaren 2 procent van het bbp aan de NAVO wordt besteed.

De andere grote thema's in de toespraak van Scholz waren de coronapandemie en de strijd tegen klimaatverandering. De overgang naar duurzame energie is door de Russische inval nog urgenter geworden, aldus de kanselier. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger