Duitslandweb logo Duitslandweb

Fors meer mensen ingeburgerd in Duitsland

Kort nieuws - 30 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In 2022 zijn 168.500 mensen officieel ingeburgerd in Duitsland. Dat is ruim 28 procent meer dan het jaar ervoor, blijkt uit cijfers van het Statistische Bundesamt, het Duitse bureau voor statistiek.

Sinds 2002 zijn niet zoveel inburgeringen geregistreerd als vorig jaar. Syriërs vormden de grootste groep met een inburgeringsdiploma op zak. In totaal burgerden 48.300 Syriërs in, bijna een verdubbeling van het aantal in 2021 (19.100). Daarnaast nam het aantal inburgeringen van voornamelijk Oekraïners, Irakezen en Turken toe. Volgens het Statistische Bundesamt bestaat de groep uit 171 verschillende nationaliteiten.

Om voor het inburgeringsexamen in aanmerking te komen moeten mensen voldoende kennis hebben van de Duitse taal, in hun levensonderhoud kunnen voorzien en al tenminste acht jaar in Duitsland leven. Dat laatste geldt overigens niet voor minderjarige kinderen en echtgenoten. 

Om al na zes jaar in aanmerking te komen voor het Duitse staatsburgerschap, moeten mensen bijzondere prestaties in het onderwijs of op professioneel gebied kunnen aantonen. Ook het aantal van deze vroege inburgeringen is vorig jaar flink gegroeid naar 23.100. Syriërs waren ook hier de meest vertegenwoordigde nationaliteit. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger