Duitslandweb logo Duitslandweb

Fors meer mensen ingeburgerd in Duitsland

Kort nieuws - 30 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In 2022 zijn 168.500 mensen officieel ingeburgerd in Duitsland. Dat is ruim 28 procent meer dan het jaar ervoor, blijkt uit cijfers van het Statistische Bundesamt, het Duitse bureau voor statistiek.

Sinds 2002 zijn niet zoveel inburgeringen geregistreerd als vorig jaar. Syriërs vormden de grootste groep met een inburgeringsdiploma op zak. In totaal burgerden 48.300 Syriërs in, bijna een verdubbeling van het aantal in 2021 (19.100). Daarnaast nam het aantal inburgeringen van voornamelijk Oekraïners, Irakezen en Turken toe. Volgens het Statistische Bundesamt bestaat de groep uit 171 verschillende nationaliteiten.

Om voor het inburgeringsexamen in aanmerking te komen moeten mensen voldoende kennis hebben van de Duitse taal, in hun levensonderhoud kunnen voorzien en al tenminste acht jaar in Duitsland leven. Dat laatste geldt overigens niet voor minderjarige kinderen en echtgenoten. 

Om al na zes jaar in aanmerking te komen voor het Duitse staatsburgerschap, moeten mensen bijzondere prestaties in het onderwijs of op professioneel gebied kunnen aantonen. Ook het aantal van deze vroege inburgeringen is vorig jaar flink gegroeid naar 23.100. Syriërs waren ook hier de meest vertegenwoordigde nationaliteit. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsland viert vandaag de Dag van de Duitse Eenheid. Veel mensen zijn pessimistischer geworden over de Duitse eenwording.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger