
Armoederisico in Duitsland bij studenten het grootst
Kort nieuws - 17 november 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebRuim 37 procent van de studenten in Duitsland liep in 2021 het gevaar in armoede te vervallen. Dat blijkt uit cijfers van het Statistisches Bundesamt, de Duitse equivalent van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het rapport werd woensdag in aanloop naar de Internationale Studentendag gepubliceerd.
Studenten lopen vergeleken met de rest van de Duitse bevolking een bovengemiddeld risico op armoede. In Duitsland lag het gemiddelde armoederisicopercentage in 2021 bij 15 procent. Iemand wordt in Duitsland als 'armutsgefährdet' (door armoede bedreigd) beschouwd wanneer diegene over minder dan 60 procent van het gemiddelde inkomen van de totale bevolking beschikt. Die ondergrens lag in 2021 bij 1251 euro per maand.
De hoofdoorzaak van de grote armoede onder Duitse studenten zijn de hoge woonkosten. Van de studenten die alleen of met medestudenten op kamers woonden, liep meer dan 76 procent risico op armoede. Zij moesten vorig jaar gemiddeld meer dan de helft van hun maandinkomen aan de huur uitgeven. Daarnaast raakte in 2021 – nog vóór het begin van de energiecrisis – 55,5 procent van de op kamers wonende studenten bij onverwachte kosten in de problemen. Dit gemiddelde lag bij de rest van de bevolking bij 31,9 procent.
De Duitse regering kondigde in september aan dat studenten vanwege de hoge inflatie eenmalig 200 euro krijgen. Studentenvakbonden zijn van mening dat dit eenmalige bedrag studenten op lange termijn te weinig financiële verlichting biedt. Lees meer bij taz en Tagesschau
Lees meer over 'Maatschappij':

Vooruitblik: Duitsland in 2023
De oorlog in Oekraïne en de energiecrisis zullen in 2023 grote thema’s blijven. In Berlijn worden de verkiezingen van 2021 overgedaan. Een overzicht.

Duitsland 2022: Jaar van de 'Zeitenwende'
Van 'Zeitenwende' tot energiecrisis: een terugblik op het Duitse nieuws van het afgelopen jaar.

Podcast Achtung! Duitse Updates: Reichsbürger
Wie zijn de samenzweerders, die een gewapende staatsgreep wilden plegen in Duitsland?
Reacties
Geen reacties aanwezig