Duitslandweb logo Duitslandweb

Rechter: Schröder heeft geen recht op kantoor in Bondsdag

Kort nieuws - 4 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Oud-kanselier Gerhard Schröder (SPD) kan geen aanspraak maken op een kantoor in de Bondsdag. Dat heeft een bestuursrechter in Berlijn vanmiddag besloten. Schröder had een klacht tegen de Bondsdag ingediend, die zijn kantoor in het parlementsgebouw niet langer wilde financieren.

Oud-kanseliers krijgen traditiegetrouw na hun ambtstijd een kantoor en eigen staf in de Bondsdag. Dat Schröder (79), bondskanselier van 1998 tot en met 2005, nauwe banden met de Russische president Poetin heeft en jarenlang voor de Russische staatsbedrijven Gazprom en Rosneft werkte, maakten deze privileges omstreden.

De begrotingscommissie van de Bondsdag besloot in mei 2022 de de kosten voor kantoor en personeel niet langer te dragen. De faciliteiten worden geboden zodat een oud-kanselier de taken kan blijven vervullen die volgen uit zijn ambt en zich kan blijven inzetten voor het land. Dat is bij Schröder niet het geval, volgens de commissie. Zijn banden met Gazprom en Rosneft werden niet als reden voor het intrekken van de privileges genoemd.

Schröder vocht de beslissing aan bij de bestuursrechter in Berlijn, hij vindt het verlies van zijn privileges willekeurig en onrechtmatig. Maar de rechter heeft hem nu in het ongelijk gesteld. De zaak is uniek: nog niet eerder is een oud-kanselier zijn Bondsdagkantoor en staf ontnomen. Schröder zelf is op reis en zal voorlopig niet op de uitspraak reageren, zeggen zijn advocaten. De verwachting is wel dat hij tegen de uitspraak in beroep gaat. Lees meer bij FAZ.net en Tagesschau

Reacties

K. De Vriendt - 5 mei 2023 01:15

terecht. TENZIJ HET OM MACHTSAFWENDING GAAT. het zou kunnen i.v.m. het duitse criminele fascisme dat levendiger is dan ooit. dan is het misschien wel terecht, maar de motieven zijn dan onterecht en crimineel. maar geldt het ook voor anderen, waar het evengoed zou moeten gelden...

gedlt het voor de extreem duivelse Merkel?

gedlt het ook voor balkenende? voor lokale onrechtmatige/illegitieme 'bestuurders'.


voor vaak onrechtmatige 'oud-bestuurders' van centrale banken...

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger