Duitslandweb logo Duitslandweb

Omstreden oud-kanselier Schröder mag SPD-lid blijven

Kort nieuws - 2 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Oud-kanselier Gerhard Schröder mag lid blijven van de SPD. Dat heeft een geschillencommissie van de sociaal-democratische partij besloten. Schröder raakte na de Russische inval in Oekraïne in opspraak vanwege zijn nauwe banden met Rusland. 

Schröder was jarenlang werkzaam voor de Russische staatsbedrijven Gazprom en Rosneft, al gaf hij zijn functies enkele maanden na de Russische inval in Oekraïne op. Ook gold hij als goede viend van de Russische president Poetin. Dat leverde hem veel kritiek op. In mei vorig jaar verloor hij zijn kantoor in de Bondsdag. De begrotingscommissie van het Duitse parlement wilde de kosten van dit privilege voor oud-kanseliers in Schröders geval niet langer dragen.

Vorig jaar zomer besloot de lokale SPD-geschillencommissie in Hannover - waar Schröder lid van is - al dat hij partijlid kon blijven. Daartegen tekenden meerdere SPD'er beroep aan. Nu heeft de commissie het besluit bekrachtigd. Het is volgens de commissie niet met zekerheid vast te stellen dat Schröder SPD-statuten, -beginselen of andere partijregels heeft overtreden. Verschillende toppolitici hebben mogelijk de gevaren van de energie-afhankelijkheid van Rusland lange tijd verkeerd ingeschat, maar dat valt niet alleen Schröder te verwijten, zo staat onder meer in het oordeel te lezen. Lees meer bij Die Zeit en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger