Duitslandweb logo Duitslandweb

Omstreden oud-kanselier Schröder mag SPD-lid blijven

Kort nieuws - 2 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Oud-kanselier Gerhard Schröder mag lid blijven van de SPD. Dat heeft een geschillencommissie van de sociaal-democratische partij besloten. Schröder raakte na de Russische inval in Oekraïne in opspraak vanwege zijn nauwe banden met Rusland. 

Schröder was jarenlang werkzaam voor de Russische staatsbedrijven Gazprom en Rosneft, al gaf hij zijn functies enkele maanden na de Russische inval in Oekraïne op. Ook gold hij als goede viend van de Russische president Poetin. Dat leverde hem veel kritiek op. In mei vorig jaar verloor hij zijn kantoor in de Bondsdag. De begrotingscommissie van het Duitse parlement wilde de kosten van dit privilege voor oud-kanseliers in Schröders geval niet langer dragen.

Vorig jaar zomer besloot de lokale SPD-geschillencommissie in Hannover - waar Schröder lid van is - al dat hij partijlid kon blijven. Daartegen tekenden meerdere SPD'er beroep aan. Nu heeft de commissie het besluit bekrachtigd. Het is volgens de commissie niet met zekerheid vast te stellen dat Schröder SPD-statuten, -beginselen of andere partijregels heeft overtreden. Verschillende toppolitici hebben mogelijk de gevaren van de energie-afhankelijkheid van Rusland lange tijd verkeerd ingeschat, maar dat valt niet alleen Schröder te verwijten, zo staat onder meer in het oordeel te lezen. Lees meer bij Die Zeit en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger