Duitslandweb logo Duitslandweb

Klimaatactivisten bezetten kantoren RWE en Groenen

Kort nieuws - 13 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Klimaatactivisten die proberen de afgraving van het dorpje Lützerath bij bruinkoolmijn Garzweiler II te voorkomen, hebben vrijdagochtend het hoofdkantoor van energiebedrijf RWE in Essen bezet. Donderdag hadden activisten ook het kantoor van De Groenen in Düsseldorf bezet. Dat werd in de nacht van donderdag op vrijdag door de politie ontruimd. De activisten lieten zich zonder verzet wegdragen door de politie.

In het dorpje Lützerath, dichtbij de Nederlandse grens, gaat de ontruiming vrijdag verder. De activisten proberen zoveel mogelijk tijd te winnen, onder meer door zich vast te ketenen en in boomhutten en in tunnels onder de grond te verschansen. Donderdag hield Fridays for Future een zitblokkade op een toegangsweg naar het dorp. Daarbij was ook het Duitse boegbeeld van de jongerenbeweging, Luisa Neubauer, aanwezig. Ze liet zich, net als de anderen, wegdragen door de politie.

Enkele duizenden demonstranten - ook uit Nederland - worden zaterdag verwacht bij het bezette dorp. Ook de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg komt naar de demonstratie.

De activisten willen dat RWE stopt met het winnen van het zeer vervuilende bruinkool uit de dagbouwmijn Garzweiler II. Het gehucht Lützerath (door de activisten 'Lützi' genoemd) ligt op dit moment op de rand van de mijn. Onder dit dorp ligt een grote hoeveelheid bruinkool die RWE zegt nodig te hebben om de nabijgelegen bruinkoolcentrale te laten draaien. Die centrale zou eigenlijk eind 2022 sluiten, maar vanwege de energiecrisis is afgesproken dat de centrale nog tot eind maart 2024 doordraait. RWE heeft wel toegezegd dat in 2030 een eind komt aan de  bruinkoolactiviteiten, acht jaar eerder dan de oorspronkelijke planning. Daardoor blijft een deel van de bruinkool in de grond en kan een gebied met vijf andere gehuchten blijven bestaan.

Die afspraak presenteert minister van Economische Zaken Robert Habeck als een grote stap vooruit voor het klimaat, maar de activisten vinden het ontoelaatbaar dat in ruil voor die toezegging de bruinkool onder Lützerath nog wel mag worden afgegraven. Als de kolen onder Lützerath worden verbrand, komt zoveel extra CO2 vrij dat Duitsland nooit aan de afspraken van het klimaatverdrag van Parijs kan voldoen, stelt bijvoorbeeld klimaatbeweging Fridays for Future. Lees meer bij WDR

Reacties

Astrid Brongers - 14 januari 2023 00:59

Een traan rolt van de aarde. Een stille hete traan. Het is alleen de maan. Die de traan ziet gaan. Red onze mooie planeet ! Niet morgen maar vandaag. Want wie weet. Kan het nog vandaag.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Scholz zegt 'Basta!' en beslecht het conflict tussen Lindner en Habeck over kerncentrales.


Lees meer

'Streckbetrieb' voor kerncentrales én de Groenen

'Streckbetrieb' voor kerncentrales én de Groenen

In de discussie over het openhouden van de laatste Duitse kerncentrales kreeg een nieuw begrip een hoofdrol: Streckbetrieb.


Lees meer

Lichten gaan uit om gas te besparen

Lichten gaan uit om gas te besparen

Met vereende krachten hoopt de Duitse regering 20 procent gas te besparen deze winter.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger