Duitslandweb logo Duitslandweb

Activisten bezetten spoorbaan Hambacher Bos

Kort nieuws - 29 oktober 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een paar duizend milieuactivisten uit heel Europa hebben afgelopen weekend bij het Hambacher Bos in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen een spoorlijn van energiebedrijf RWE bezet. Over het spoor wordt bruinkool getransporteerd. 

De zogenoemde 'Hambachbahn' werd zaterdag door zo'n tweeduizend demonstranten voor meer dan 24 uur lamgelegd. Sommige tegenstanders van bruinkool ketenden zich daarbij vast aan het spoor. Nadat een groot deel van de activisten de spoorblokkade na een koude nacht op zondagochtend verliet, begon de politie het spoor te ruimen. 

De actiegroep 'Ende Gelände' kondigde zondagochtend een spontane demonstratie aan die van het geblokkeerde spoor naar de basis van 'Ende Gelände' in Düren liep. Volgens de groep namen ongeveer 6500 mensen deel aan de acties en de demonstratie. 'Ende Gelände' heeft aangekondigd tot maandag te demonstreren in het bruinkoolgebied. 

De blokkade van de spoorlijn heeft volgens RWE geen invloed gehad op de productie. De politie heeft zo'n vierhonderd activisten aangehouden. 

Tegenstanders van bruinkool voeren al jaren actie in het Hambacher bos tegen de bomenkap en de uitbreiding van de nabijgelegen bruinkoolmijn. RWE wil bruinkool opgraven op de plek waar het bos nu staat. Begin september werden boomhutten van activisten geruimd. De hogere bestuursrechtbank in Münster heeft de kap van het Hambacher bos voorlopig verboden. Lees meer bij Spiegel Online en Tagesschau

Tags: bruinkool, RWE, bossen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger