
'Bruinkooldorp' Lützerath volledig ontruimd
Kort nieuws - 17 januari 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebVijf dagen na het begin van de ontruiming van Lützerath zijn alle bezetters uit het 'bruinkooldorp' vertrokken. De laatste twee activisten verlieten maandag vrijwillig de ondergrondse tunnel waarin zij zich dagenlang hadden verschanst. De ontruiming van het gehucht in Noordrijn-Westfalen is daarmee volledig afgesloten.
Energiebedrijf RWE was verantwoordelijk voor het weghalen van de twee overgebleven actievoerders in Lützerath, die zichzelf Pinky en Brain noemden. Als RWE deze activisten uit de tunnel onder het kolendorp had moeten verwijderen, was dat met grote risico's verbonden. Een woordvoerder liet weten dat RWE opgelucht is dat ze vrijwillig zijn gegaan en "de levensbedreigende situatie op deze manier kon worden beëindigd".
De politie verklaarde de ontruiming van het gehucht aan de rand van de bruinkoolmijn Garzweiler zondag al voor afgerond. Alle gebouwen in Lützerath, waaronder de boerderij van de laatste overgebleven boer in het dorp, zijn nu afgebroken. Volgens RWE kan in maart of april met de bruinkoolwinning in het voormalige dorp worden begonnen.
Bij een grote demonstratie tegen de ontruiming van Lützerath, met deelnemers uit andere Europese landen, kwam het zaterdag tot talrijke gewelddadige confrontaties tussen klimaatactivisten en de politie. Fridays for Future vindt het politie-optreden tijdens de demonstratie zeer overtrokken en bericht dat een groot aantal activisten door politieagenten gewond is geraakt. Het grote aantal gewonden zou echter aan het gewelddadige gedrag van de demonstranten tegenover de politie hebben gelegen, aldus een woordvoerder van de Akense politie. Lees meer bij ZEIT Online en Der Spiegel
Lees meer:

Een zeer Duits syndroom
Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op
Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’
Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.

Duitsland worstelt met academische vrijheid
De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.
Reacties
Geen reacties aanwezig