Duitslandweb logo Duitslandweb

'Bruinkooldorp' Lützerath volledig ontruimd

Kort nieuws - 17 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vijf dagen na het begin van de ontruiming van Lützerath zijn alle bezetters uit het 'bruinkooldorp' vertrokken. De laatste twee activisten verlieten maandag vrijwillig de ondergrondse tunnel waarin zij zich dagenlang hadden verschanst. De ontruiming van het gehucht in Noordrijn-Westfalen is daarmee volledig afgesloten.

Energiebedrijf RWE was verantwoordelijk voor het weghalen van de twee overgebleven actievoerders in Lützerath, die zichzelf Pinky en Brain noemden. Als RWE deze activisten uit de tunnel onder het kolendorp had moeten verwijderen, was dat met grote risico's verbonden. Een woordvoerder liet weten dat RWE opgelucht is dat ze vrijwillig zijn gegaan en "de levensbedreigende situatie op deze manier kon worden beëindigd".

De politie verklaarde de ontruiming van het gehucht aan de rand van de bruinkoolmijn Garzweiler zondag al voor afgerond. Alle gebouwen in Lützerath, waaronder de boerderij van de laatste overgebleven boer in het dorp, zijn nu afgebroken. Volgens RWE kan in maart of april met de bruinkoolwinning in het voormalige dorp worden begonnen. 

Bij een grote demonstratie tegen de ontruiming van Lützerath, met deelnemers uit andere Europese landen, kwam het zaterdag tot talrijke gewelddadige confrontaties tussen klimaatactivisten en de politie. Fridays for Future vindt het politie-optreden tijdens de demonstratie zeer overtrokken en bericht dat een groot aantal activisten door politieagenten gewond is geraakt. Het grote aantal gewonden zou echter aan het gewelddadige gedrag van de demonstranten tegenover de politie hebben gelegen, aldus een woordvoerder van de Akense politie. Lees meer bij ZEIT Online en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.


Lees meer

Duitsland worstelt met academische vrijheid

Duitsland worstelt met academische vrijheid

De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger