Duitslandweb logo Duitslandweb

'Bruinkooldorp' Lützerath volledig ontruimd

Kort nieuws - 17 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vijf dagen na het begin van de ontruiming van Lützerath zijn alle bezetters uit het 'bruinkooldorp' vertrokken. De laatste twee activisten verlieten maandag vrijwillig de ondergrondse tunnel waarin zij zich dagenlang hadden verschanst. De ontruiming van het gehucht in Noordrijn-Westfalen is daarmee volledig afgesloten.

Energiebedrijf RWE was verantwoordelijk voor het weghalen van de twee overgebleven actievoerders in Lützerath, die zichzelf Pinky en Brain noemden. Als RWE deze activisten uit de tunnel onder het kolendorp had moeten verwijderen, was dat met grote risico's verbonden. Een woordvoerder liet weten dat RWE opgelucht is dat ze vrijwillig zijn gegaan en "de levensbedreigende situatie op deze manier kon worden beëindigd".

De politie verklaarde de ontruiming van het gehucht aan de rand van de bruinkoolmijn Garzweiler zondag al voor afgerond. Alle gebouwen in Lützerath, waaronder de boerderij van de laatste overgebleven boer in het dorp, zijn nu afgebroken. Volgens RWE kan in maart of april met de bruinkoolwinning in het voormalige dorp worden begonnen. 

Bij een grote demonstratie tegen de ontruiming van Lützerath, met deelnemers uit andere Europese landen, kwam het zaterdag tot talrijke gewelddadige confrontaties tussen klimaatactivisten en de politie. Fridays for Future vindt het politie-optreden tijdens de demonstratie zeer overtrokken en bericht dat een groot aantal activisten door politieagenten gewond is geraakt. Het grote aantal gewonden zou echter aan het gewelddadige gedrag van de demonstranten tegenover de politie hebben gelegen, aldus een woordvoerder van de Akense politie. Lees meer bij ZEIT Online en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Vooruitblik: Duitsland in 2023

Vooruitblik: Duitsland in 2023

De oorlog in Oekraïne en de energiecrisis zullen in 2023 grote thema’s blijven. In Berlijn worden de verkiezingen van 2021 overgedaan. Een overzicht.


Lees meer

Duitsland 2022: Jaar van de 'Zeitenwende'

Duitsland 2022: Jaar van de 'Zeitenwende'

Van 'Zeitenwende' tot energiecrisis: een terugblik op het Duitse nieuws van het afgelopen jaar.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitse Updates: Reichsbürger

Podcast Achtung! Duitse Updates: Reichsbürger

Wie zijn de samenzweerders, die een gewapende staatsgreep wilden plegen in Duitsland?


Lees meer

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger