Duitslandweb logo Duitslandweb

Gewelddadige confrontatie in dorpje Lützerath

Kort nieuws - 9 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Ruim 2000 mensen hebben zondag in het dorpje Lützerath in Noordrijn-Westfalen geprotesteerd tegen de ruiming van het gehucht, omwille van de bruinkoolwinning. Na afloop van een solidariteitsconcert kwam het tot een gewelddadige confrontatie tussen activisten en de politie.

De eerste grote protesten in Lützerath zijn afgelopen weekend begonnen, omdat het dorpje in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen moet wijken voor de bruinkoolwinning in de dagbouwmijn Garzweiler II door energiebedrijf RWE. Duizenden mensen namen zondagmorgen deel aan een 'ochtendwandeling' en er werd een kerkdienst gehouden. De Keulse band AnnenMayKantereit gaf 's middags een concert, waarna demonstranten het terrein bestormden en met stenen het veiligheidspersoneel bekogelden. Daarbij zou één persoon zijn opgepakt, liet de politie in een verklaring op Twitter weten.

Deelstaatminister van Klimaat Mona Neubaur (Groenen) veroordeelde zondag het geweld van de demonstranten scherp. Neubaur riep iedereen in Lützerath op zich vreedzaam te gedragen en niet voor verdere escalaties te zorgen. Op 14 januari is een grote demonstratie gepland waarvoor activisten uit het hele land naar het gebied komen. Ook uit Nederland reizen activisten naar het dorpje vlak over de grens.

De bewoners van het dorpje Lützerath zijn al verhuisd. De huizen zijn nu door klimaatactivisten bezet. Zij vinden dat de bruinkoolwinning in het gebied moet stoppen. Ook is het dorp symbool geworden voor de strijd om de klimaatdoelen te halen. De actievoerders hopen dat door de bezetting de ruiming van het gehucht met minstens "zes weken" kan worden uitgesteld, aldus een woordvoerder van het initiatief 'Lützerath Lebt'. 

De politie van Aken heeft vandaag in een persconferentie bekendgemaakt dat woensdag officieel met de ruiming van Lützerath wordt begonnen. Daarom houdt de politie de komende dagen rekening met nog meer incidenten. Lees meer bij Der Spiegel en WDR

Reacties

Jean-Paul de la Rie - 11 januari 2023 20:14

Probeer alsjeblieft in gesprek te blijven met elkaar. Mat respect voor de rechtsstaat.

Reageer
Astrid Brongers - 10 januari 2023 23:29

Als de klimaatactivisten in de boomhutten zitten, dan mogen de bomen in geen geval worden omgezaagd. Ik denk dat de klimaatactivisten met hoogwerkers uit de bomen worden gehaald, maar ik hoop wel zonder geweld, anders gebeuren er ongelukken. Ben ik echt bang voor. Wees dus voorzichtig !

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger