Duitslandweb logo Duitslandweb

Dorpje Lützerath nog deze maand geruimd voor kolenmijn

Kort nieuws - 3 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het gehucht Lützerath bij bruinkoolmijn Garzweiler II in Noordrijn-Westfalen wordt waarschijnlijk nog in januari geruimd. Het moet wijken voor de bruinkoolwinning door energiebedrijf RWE. Maandag kwam het tot een confrontatie tussen activisten en de politie.

De bewoners van het kleine dorpje Lützerath zijn al verhuisd, de huizen zijn door activisten bezet. De actievoerders vinden dat de bruinkoolwinning in het gebied moet stoppen. Ook is het gehucht symbool geworden voor de strijd om de klimaatdoelen te halen. Op 14 januari is een grote demonstratie gepland waarvoor activisten uit het hele land naar het gebied komen.

RWE maakte met het ministerie van Economische Zaken in Berlijn en het deelstaatministerie in Noordrijn-Westfalen (beiden geleid door ministers van de Groenen) de afspraak dat twee eenheden van bruinkoolcentrale Neurath tot eind maart 2024 aan het net blijven. Eigenlijk zouden deze twee blokken, met een opbrengst van 1200 megawatt, eind dit jaar worden uitgeschakeld.

De benodigde extra bruinkool wordt gewonnen in de nabijgelegen dagbouwmijn Garzweiler. Daarom moet het gehucht Lützerath toch wijken voor de bruinkoolmijn, is afgesproken. Omdat de RWE de bruinkoolactiviteiten de komende jaren afbouwt en in plaats van in 2038 al in 2030 helemaal wil stoppen met bruinkool, kunnen vijf andere gehuchten blijven bestaan. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger