Duitslandweb logo Duitslandweb

Blamage: Duitse Puma-pantservoertuigen vallen uit

Kort nieuws - 19 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na een oefening van het Duitse leger met 18 moderne Puma-pantservoertuigen blijkt niet één daarvan inzetbaar te zijn. Dat meldde Der Spiegel (betaalmuur) afgelopen weekeinde. Het is een domper voor het Duitse ministerie van Defensie: de Panzergrenadierbrigade 37, die met de Puma's oefende, moet begin 2023 de leiding van de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) overnemen, onderdeel van de snelle interventiemacht van de NAVO.

Bij de Puma's waarmee het Duitse leger oefende, was onder meer sprake van niet functionerende elektronica en kabelbrand. Dat er problemen waren, was bekend, maar dat alle Puma's uitvielen is een grote tegenvaller.

Het Duitse leger heeft 350 Puma's besteld, ze zijn veel moderner dan hun voorgangers, de Marder-gevechtsvoertuigen. Nu de Puma's niet inzetbaar blijken, moet Duitsland geen Marder-voertuigen meer leveren ter ondersteuning van de strijd in Oekraïne, vindt Johann Wadepuhl, vice-fractievoorzitter van oppositiepartij CDU. Om zichzelf te kunnen verdedigen, heeft Duitsland de oudere Marders nodig, zegt hij. 

Crisisoverleg op het ministerie van Defensie vandaag, moet duidelijkheid brengen over de omvang van het probleem en of de oorzaak bij de producent ligt of bijvoorbeeld bij verkeerd onderhoud. Duitsland koopt in ieder geval voorlopig geen Puma's meer, heeft minister Christine Lambrecht (SPD)maandagmiddag laten weten. Een nabestelling is uitgesteld. 

De druk op Defensie is groot: "We hebben NAVO-verplichtingen waaraan we moeten voldoen", aldus voorzitter van de Bondsdag-defensiecommissie Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP). Volgens Lambrecht kan Duitsland de Marders inzetten voor de NAVO-flitsmacht. Het uitvallen van de Puma's betekent desalniettemin opnieuw flinke imagoschade voor de Bundeswehr, aldus nieuwssite Tagesschau. Lees meer bij Tagesspiegel en Tagesschau en Der Spiegel

Tagesschau verwijst met de imagoschade onder meer naar het acute gebrek aan munitie bij de Bundeswehr, zoals eind november bleek. In geval van oorlog zou het leger slechts voor enkele dagen voldoende munitie hebben. Het Duitse leger heeft als gevolg van bezuinigingen jarenlang te weinig munitie besteld. Daardoor ging de Duitse industrie minder produceren. Nu weer meer munitie nodig is, moet de productie weer worden opgevoerd. Dat kost tijd. Bovendien moet de Bundeswehr achteraan aansluiten, na landen die eerder al bestellingen hebben geplaatst. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger