Duitslandweb logo Duitslandweb

Blamage: Duitse Puma-pantservoertuigen vallen uit

Kort nieuws - 19 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na een oefening van het Duitse leger met 18 moderne Puma-pantservoertuigen blijkt niet één daarvan inzetbaar te zijn. Dat meldde Der Spiegel (betaalmuur) afgelopen weekeinde. Het is een domper voor het Duitse ministerie van Defensie: de Panzergrenadierbrigade 37, die met de Puma's oefende, moet begin 2023 de leiding van de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) overnemen, onderdeel van de snelle interventiemacht van de NAVO.

Bij de Puma's waarmee het Duitse leger oefende, was onder meer sprake van niet functionerende elektronica en kabelbrand. Dat er problemen waren, was bekend, maar dat alle Puma's uitvielen is een grote tegenvaller.

Het Duitse leger heeft 350 Puma's besteld, ze zijn veel moderner dan hun voorgangers, de Marder-gevechtsvoertuigen. Nu de Puma's niet inzetbaar blijken, moet Duitsland geen Marder-voertuigen meer leveren ter ondersteuning van de strijd in Oekraïne, vindt Johann Wadepuhl, vice-fractievoorzitter van oppositiepartij CDU. Om zichzelf te kunnen verdedigen, heeft Duitsland de oudere Marders nodig, zegt hij. 

Crisisoverleg op het ministerie van Defensie vandaag, moet duidelijkheid brengen over de omvang van het probleem en of de oorzaak bij de producent ligt of bijvoorbeeld bij verkeerd onderhoud. Duitsland koopt in ieder geval voorlopig geen Puma's meer, heeft minister Christine Lambrecht (SPD)maandagmiddag laten weten. Een nabestelling is uitgesteld. 

De druk op Defensie is groot: "We hebben NAVO-verplichtingen waaraan we moeten voldoen", aldus voorzitter van de Bondsdag-defensiecommissie Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP). Volgens Lambrecht kan Duitsland de Marders inzetten voor de NAVO-flitsmacht. Het uitvallen van de Puma's betekent desalniettemin opnieuw flinke imagoschade voor de Bundeswehr, aldus nieuwssite Tagesschau. Lees meer bij Tagesspiegel en Tagesschau en Der Spiegel

Tagesschau verwijst met de imagoschade onder meer naar het acute gebrek aan munitie bij de Bundeswehr, zoals eind november bleek. In geval van oorlog zou het leger slechts voor enkele dagen voldoende munitie hebben. Het Duitse leger heeft als gevolg van bezuinigingen jarenlang te weinig munitie besteld. Daardoor ging de Duitse industrie minder produceren. Nu weer meer munitie nodig is, moet de productie weer worden opgevoerd. Dat kost tijd. Bovendien moet de Bundeswehr achteraan aansluiten, na landen die eerder al bestellingen hebben geplaatst. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger