Duitslandweb logo Duitslandweb

Puma-pantservoertuigen bijna allemaal weer gerepareerd

Kort nieuws - 3 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bijna alle Puma-pantservoertuigen van het Duitse leger, die bij een oefening vorige maand niet inzetbaar bleken, zijn weer gerepareerd. Dat heeft producent Rheinmetall laten weten. Dat de pantservoertuigen zoveel mankementen vertoonden, was een blamage voor de Duitse defensie. De Puma's moesten worden ingezet in de NAVO-flitsmacht, de vraag was na de oefening of dat nog wel kon.

Bij de problemen met de Puma's ging het om kleinigheden, aldus Rheinmetall. Van de 18 pantservoertuigen die bij de oefening in december bleken uit te vallen, rijden er nu weer 17, heeft de Duitse wapenproducent laten weten. 

Het ministerie van Defensie zegt de komende dagen aan een plan te werken dat ervoor moet zorgen dat de Puma's "langdurig en onder gevechtsomstandigheden kunnen worden gebruikt". De Panzergrenadierbrigade 37, die met de Puma's oefende, moet dit jaar de leiding van de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) overnemen, onderdeel van de snelle interventiemacht van de NAVO. In december liet minister van Defensie Christine Lambrecht (SPD) weten dat als de Puma's niet kunnen worden gebruikt, Duitsland zijn Marder-gevechtsvoertuigen kan inzetten. Het uitvallen van de Puma-pantservoertuigen betekende desalniettemin flinke imagoschade voor de Bundeswehr. Duitsland besloot in ieder geval voorlopig geen Puma's meer te kopen, een nabestelling werd uitgesteld. 

Lambrechts ministerie zegt nu te weten wat de problemen met de gevechtsvoertuigen waren, maar wil daar verder geen mededelingen over doen. Daardoor blijft onduidelijk hoe ernstig de mankementen waren en of die door productie- of door bijvoorbeeld onderhoudsfouten zijn ontstaan. Oppositiepartij CSU en regeringspartij de Groenen willen snel opheldering van Lambrecht over wat er mis is gegaan. Lees meer bij Tagesspiegel en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Nogal ruw

Nogal ruw

Na een week van geruzie en nachtelijke vergaderingen komen de Groenen aangeslagen uit de strijd. Het ging er 'ziemlich ruppig' aan toe.


Lees meer

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Dat de Bondsdag kleiner moest worden, daar was iedereen het over eens. Maar van de hervorming die nu is besloten, laten analisten weinig heel.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

De Duitse minister van Defensie Pistorius noemt de afschaffing van de dienstplicht een fout. Toch is herinvoering geen optie.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger