Duitslandweb logo Duitslandweb

Kanselier Scholz bespreekt munitietekorten Bundeswehr

Kort nieuws - 29 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Ondanks de investering van 100 miljard euro heeft de Bundeswehr, de Duitse landmacht, grote moeite om aan munitie te komen. Dit komt vooral door een kleinere productiecapaciteit. Kanselier Scholz sprak maandag met vertegenwoordigers uit de defensie-industrie over een oplossing. 

Het tekort is ontstaan doordat er jarenlang te weinig munitie is besteld door de Bundeswehr. Duitse producenten hebben daarom de productiecapaciteit teruggeschroefd of helemaal geschrapt. De Duitse wapenindustrie levert daarnaast ook aan andere landen, en nu de vraag naar munitie is gestegen moeten langzame bestellers achteraan aansluiten.

Om de tekorten tegen te gaan moet de Duitse regering structurele problemen oplossen: voor de productie van munitie is de industrie direct of indirect afhankelijk van springstoffen en kruit uit China. Dit land is sinds een half jaar gestopt met leveren van deze producten aan westerse landen, waardoor levertijden langer en prijzen hoger zijn geworden, schrijft Tagesschau op basis van een bericht van het digitale mediaplatform Table.Media. Duitsland kan met de huidige voorraden slechts één dag oorlog voeren wanneer wordt uitgegaan van het munitieverbruik van de strijdende partijen in Oekraïne.

Begin dit jaar kondigde kanselier Scholz (SPD) aan 100 miljard euro in de Duitse defensie te gaan investeren om nieuwe wapens en uitrusting te kopen. Volgens oppositiepartijen CDU/CSU heeft minister van Defensie Lambrecht (SPD) dit plan nog nauwelijks in werking gezet. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Beieren gaat op 8 oktober stemmen. Premier Söder prijst zijn deelstaat graag aan als het betere Duitsland. Hoe zit dat? En welke rol speelt Beieren in Duitsland?


Lees meer

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger