Duitslandweb logo Duitslandweb

Kanselier Scholz bespreekt munitietekorten Bundeswehr

Kort nieuws - 29 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Ondanks de investering van 100 miljard euro heeft de Bundeswehr, de Duitse landmacht, grote moeite om aan munitie te komen. Dit komt vooral door een kleinere productiecapaciteit. Kanselier Scholz sprak maandag met vertegenwoordigers uit de defensie-industrie over een oplossing. 

Het tekort is ontstaan doordat er jarenlang te weinig munitie is besteld door de Bundeswehr. Duitse producenten hebben daarom de productiecapaciteit teruggeschroefd of helemaal geschrapt. De Duitse wapenindustrie levert daarnaast ook aan andere landen, en nu de vraag naar munitie is gestegen moeten langzame bestellers achteraan aansluiten.

Om de tekorten tegen te gaan moet de Duitse regering structurele problemen oplossen: voor de productie van munitie is de industrie direct of indirect afhankelijk van springstoffen en kruit uit China. Dit land is sinds een half jaar gestopt met leveren van deze producten aan westerse landen, waardoor levertijden langer en prijzen hoger zijn geworden, schrijft Tagesschau op basis van een bericht van het digitale mediaplatform Table.Media. Duitsland kan met de huidige voorraden slechts één dag oorlog voeren wanneer wordt uitgegaan van het munitieverbruik van de strijdende partijen in Oekraïne.

Begin dit jaar kondigde kanselier Scholz (SPD) aan 100 miljard euro in de Duitse defensie te gaan investeren om nieuwe wapens en uitrusting te kopen. Volgens oppositiepartijen CDU/CSU heeft minister van Defensie Lambrecht (SPD) dit plan nog nauwelijks in werking gezet. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De verkiezingsuitslag in Berlijn legde een nieuwe deling bloot in de hoofdstad, ziet columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger