Duitslandweb logo Duitslandweb

Kanselier Scholz bespreekt munitietekorten Bundeswehr

Kort nieuws - 29 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Ondanks de investering van 100 miljard euro heeft de Bundeswehr, de Duitse landmacht, grote moeite om aan munitie te komen. Dit komt vooral door een kleinere productiecapaciteit. Kanselier Scholz sprak maandag met vertegenwoordigers uit de defensie-industrie over een oplossing. 

Het tekort is ontstaan doordat er jarenlang te weinig munitie is besteld door de Bundeswehr. Duitse producenten hebben daarom de productiecapaciteit teruggeschroefd of helemaal geschrapt. De Duitse wapenindustrie levert daarnaast ook aan andere landen, en nu de vraag naar munitie is gestegen moeten langzame bestellers achteraan aansluiten.

Om de tekorten tegen te gaan moet de Duitse regering structurele problemen oplossen: voor de productie van munitie is de industrie direct of indirect afhankelijk van springstoffen en kruit uit China. Dit land is sinds een half jaar gestopt met leveren van deze producten aan westerse landen, waardoor levertijden langer en prijzen hoger zijn geworden, schrijft Tagesschau op basis van een bericht van het digitale mediaplatform Table.Media. Duitsland kan met de huidige voorraden slechts één dag oorlog voeren wanneer wordt uitgegaan van het munitieverbruik van de strijdende partijen in Oekraïne.

Begin dit jaar kondigde kanselier Scholz (SPD) aan 100 miljard euro in de Duitse defensie te gaan investeren om nieuwe wapens en uitrusting te kopen. Volgens oppositiepartijen CDU/CSU heeft minister van Defensie Lambrecht (SPD) dit plan nog nauwelijks in werking gezet. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Groenen-minister Habeck valt op in de Duitse politiek vanwege zijn communicatiestijl.


Lees meer

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger