Duitslandweb logo Duitslandweb

'Baerbock en Habeck wisten niet van 100 miljard'

Kort nieuws - 1 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vice-kanselier en minister van Economische Zaken Habeck en minister van Buitenlandse Zaken Baerbock (beiden Bündnis 90/Die Grünen) wisten totdat kanselier Scholz (SPD) zondag zijn regeringsverklaring in de Bondsdag gaf, niet dat de investeringen in de Bundeswehr 100 miljard euro zouden bedragen. Dat meldt Die Zeit op basis van bronnen rond de Bondsdagfractie van de Groenen.

Habeck en Baerbock wisten volgens Die Zeit wel dat Scholz de extra investering in het Duitse leger zou aankondigen, maar niet hoe hoog die zou zijn. Over de hoofdlijnen van het plan zouden de ministers zaterdagavond door Scholz' kanselarij zijn geïnformeerd. 

De Duitse ommezwaai in de buitenland- en defensiepolitiek is voor veel partijen moeilijk, maar voor de Groenen, die begonnen als vredespartij, ligt die extra gevoelig. Wapenleveranties aan Oekraïne, de 100 miljard voor het leger en de ruim 2 procent van het bbp die Duitsland voortaan jaarlijks aan defensie gaat uitgeven, druisen allemaal in tegen wat de Groenen - en ook grote delen van de SPD - tot nu toe goede buitenlandse politiek vonden. Baerbock sprak zondag in de Bondsdag van een "draai van 180 graden", die "hoe triest het ook is", nu toch nodig is.

Waar het geld voor de aangekondigde maatregelen vandaan moet komen, daarover moet nog verder worden gesproken. Er is onenigheid over de vraag of daarvoor nieuwe schulden moeten worden aangegaan. Ook gaan er stemmen op die aandringen op een langere looptijd van de Duitse kerncentrales - die dit jaar allemaal gesloten moeten worden - of langer gebruik van kolen als energiebron. Dat willen de Groenen niet. Habeck zei zondag bij de ARD dat de voorbereidingen voor de sluiting van de kerncentrales zo ver gevorderd zijn, dat een veilig gebruik ervan voorlopig niet aan de orde is. Voor de komende winter zou dat geen oplossing voor mogelijke energietekorten zijn, zei hij. 

Habecks ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming liet eerder deze week weten dat de Duitse stroomvoorziening al in 2035 volledig duurzaam moet zijn. Dat was eerder 2050, maar na de Russische inval in Oekraïne wil de bondsregering er veel meer tempo achter zetten. Op deze manier moet Duitsland onafhankelijker worden van Rusland. De huidige situatie biedt de Groenen veel kansen, schrijft Die Zeit, omdat er nu ook "veiligheidspolitieke argumenten zijn voor de Energiewende". Coalitiepartner FDP heeft zich daar ook voor uitgesproken. Lees meer bij Die Zeit (betaalmuur) en Focus Online

Zie ook:
100-Milliarden-Fonds für die Bundeswehr: Der Schuldentopf ist ein Unding (Tagesspiegel)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Beieren gaat op 8 oktober stemmen. Premier Söder prijst zijn deelstaat graag aan als het betere Duitsland. Hoe zit dat? En welke rol speelt Beieren in Duitsland?


Lees meer

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger