Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland wil 100 procent groene stroom in 2035

Kort nieuws - 28 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering wil dat de stroomvoorziening in 2035 volledig duurzaam is, laat het ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming weten. Op deze manier moet Duitsland onafhankelijker worden van Rusland.

Eigenlijk zou de Duitse stroomvoorziening in 2050 helemaal duurzaam zijn, maar na de Russische inval in Oekraïne wil de bondsregering er veel meer tempo achter zetten. Daarvoor heeft het ministerie de wet voor duurzame energie, het Erneuerbare Energien Gesetz (EEG), al deels aangepast, met eerste doelen en maatregelen, meldt Der Spiegel op basis van bronnen rond het ministerie. Afgelopen vrijdag zouden die aanpassingen naar andere betrokken ministeries zijn gestuurd, zodat die zich er ook over kunnen buigen. 

Tot 2030 moet Duitsland op het land windmolens met een capaciteit van 100 tot 110 gigawatt hebben, meldt Der Spiegel op basis van een nota met hoofdpunten waarover de nieuwssite beschikt. Op zee zijn windmolens met een capaciteit van 30 gigawatt gepland. Daarbij moeten zonnepanelen komen met een capaciteit van 200 gigawatt. De regering wil verder onder meer de subsidies op zonnepanelen voor particuliere huishoudens verhogen. Lees meer bij Der Spiegel

Duitsland besloot in 2011 na de kernramp in Japan af te stappen van kernenergie, de Atomausstieg. Dit jaar gaan de laatste drie centrales van het net. Daardoor is Duitsland voorlopig aangewezen op gas, dat voor een groot deel uit Rusland komt. Moet Duitsland niet op de Atomausstieg terugkomen nu de aanvoer van Russisch gas door de oorlog in Oekraïne onder druk staat, vroeg de ARD zondag aan minister van Economische Zaken en Klimaatbescherming Robert Habeck. Voor de komende winter heeft dat geen zin meer, legde Habeck uit. De voorbereiding voor de sluiting is al zo ver gevorderd dat de centrales nu niet veilig kunnen worden gebruikt. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger