Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland wil 200 miljard investeren in energiezekerheid

Kort nieuws - 7 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De bondsregering wil de komende jaren 200 miljard euro investeren om de energievoorziening onafhankelijker te maken van olie en gas. Daarover zijn de ministers Habeck (Economische Zaken en Klimaat, Die Grünen) en Lindner (Financiën, FDP) het eens geworden, lieten ze zondag weten.

Met de 200 miljard wil Duitsland in 2026 minder afhankelijk zijn van de import van olie en gas. Het geld moet onder meer worden geïnvesteerd in waterstoftechnologie, meer laadpunten voor elektrische auto's, modernisering van de industrie en lastenverlichting voor burgers nu de energieprijzen stijgen, zei Lindner zondag op tv bij de ARD. Verlaging van de benzineprijzen aan de tankstations sloot hij uit.

Habeck waarschuwde voor een zware volgende winter, mocht de levering van kolen en gas uit Rusland worden afgebroken. De lente en de zomer komt Duitsland in zo'n geval wel door, maar de winter wordt dan moeilijk. Mede daarom kijkt Habeck of het zou helpen de Duitse kerncentrales langer open te houden, zij hij op tv bij de ZDF. Dat lijkt vooralsnog niet het geval, aldus de minister. Eind dit jaar gaan de laatste drie Duitse kerncentrales in principe dicht. Mocht het echt niet anders kunnen, zou het in reserve houden van kolencentrales wel een optie zijn, aldus Habeck. Lees meer bij Tagesspiegel

Vorige week liet Habecks ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming al weten dat de Duitse stroomvoorziening in 2035 volledig duurzaam moet zijn. Dat was oorspronkelijk gepland voor 2050, maar na de Russische inval in Oekraïne wil de bondsregering er veel meer tempo achter zetten. Lees meer bij Duitslandweb

Zie ook: Die Operation Energiesicherheit hat begonnen (FAZ.net) 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Lichten gaan uit om gas te besparen

Lichten gaan uit om gas te besparen

Met vereende krachten hoopt de Duitse regering 20 procent gas te besparen deze winter.


Lees meer

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Rusland levert na een onderhoudsstop weer gas door Nord Stream 1. Maar Duitsland houdt er rekening mee dat dit niet zo blijft.


Lees meer

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Door de oorlog in Oekraïne sneuvelt het ene heilige huisje na het andere in Duitsland. Gesprek over de Duitse positie in deze crisis.


Lees meer

Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne

Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne

Scholz reisde met andere regeringsleiders per nachttrein naar Kiev.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger