Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland wil 200 miljard investeren in energiezekerheid

Kort nieuws - 7 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De bondsregering wil de komende jaren 200 miljard euro investeren om de energievoorziening onafhankelijker te maken van olie en gas. Daarover zijn de ministers Habeck (Economische Zaken en Klimaat, Die Grünen) en Lindner (Financiën, FDP) het eens geworden, lieten ze zondag weten.

Met de 200 miljard wil Duitsland in 2026 minder afhankelijk zijn van de import van olie en gas. Het geld moet onder meer worden geïnvesteerd in waterstoftechnologie, meer laadpunten voor elektrische auto's, modernisering van de industrie en lastenverlichting voor burgers nu de energieprijzen stijgen, zei Lindner zondag op tv bij de ARD. Verlaging van de benzineprijzen aan de tankstations sloot hij uit.

Habeck waarschuwde voor een zware volgende winter, mocht de levering van kolen en gas uit Rusland worden afgebroken. De lente en de zomer komt Duitsland in zo'n geval wel door, maar de winter wordt dan moeilijk. Mede daarom kijkt Habeck of het zou helpen de Duitse kerncentrales langer open te houden, zij hij op tv bij de ZDF. Dat lijkt vooralsnog niet het geval, aldus de minister. Eind dit jaar gaan de laatste drie Duitse kerncentrales in principe dicht. Mocht het echt niet anders kunnen, zou het in reserve houden van kolencentrales wel een optie zijn, aldus Habeck. Lees meer bij Tagesspiegel

Vorige week liet Habecks ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming al weten dat de Duitse stroomvoorziening in 2035 volledig duurzaam moet zijn. Dat was oorspronkelijk gepland voor 2050, maar na de Russische inval in Oekraïne wil de bondsregering er veel meer tempo achter zetten. Lees meer bij Duitslandweb

Zie ook: Die Operation Energiesicherheit hat begonnen (FAZ.net) 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger