Opmerkelijk: Beroemdheden kiezen president
Acteurs, sporters en zangers nemen deel aan Bundesversammlung

Achtergrond - 30 juni 2010

Tijdens de verkiezing van de nieuwe bondspresident in Berlijn ontbreekt alleen de rode loper. De beroemdheden zijn er namelijk al. Naast politici hebben Duitse prominenten zitting in de Bundesversammlung, het orgaan dat de president kiest.

Opmerkelijk: Beroemdheden kiezen president
© flickr.com/Siebbi
Martina Gedeck is één van de prominenten in de Bundesversammlung.

De bekende Duitsers die vandaag deelnemen aan de Bundesversammlung doen dat op uitnodiging van de politieke partijen. Zo kunnen verschillende maatschappelijke groepen aan de verkiezing deelnemen. Maar volgens politicoloog Oskar Niedermayer doen partijen het ook om de verkiezing een beetje bekendheid te geven, zo zegt hij in de Augsburger Allgemeine.

Het meestemmen van prominenten betekent voor de partijen een klein risico. Er is een kans dat een beroemdheid toch anders stemt dan een trouwe partijfunctionaris. Dat gebeurde bij de laatste presidentsverkiezing in 2009. Voor de CSU, de conservatieve zusterpartij van de CDU, reden om dit jaar geen beroemdheden meer uit te nodigen. Ook andere partijen hebben dit maal minder prominenten als kiesman of -vrouw.

Olympische kampioenen

Onder de aanwezige beroemdheden zijn acteurs, regisseurs, zangers en sporters. Voor de Groenen zijn de actrices Martina Gedeck, bekend van ‘Das Leben der Anderen’, en Nina Hoss aanwezig. De SPD pakt uit met Verena Bentele, medaillewinnares op de Paralympics. Voor de CDU is de olympisch kampioen op de Noorse combinatie, Georg Hettich, aanwezig. Die Linke had een muzikale prominent op het oog: zanger Konstantin Wecker. Hij kon helaas niet aanwezig zijn, melden Duitse media.

De Bundesversammlung is een speciale vergadering van de 622 Bondsdagleden en evenzovele vertegenwoordigers uit de deelstaten. Deze vertegenwoordigers mogen de partijen zelf benoemen. De enige taak van de Bundesversammlung is het kiezen van een president.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger